Az ideinél nagyobb hiánnyal hagyta jóvá a központi költségvetés jövő évi tervét a kormány - tudta meg a Világgazdaság. Az államkassza helyzetét a tb-alapok javítják, igaz, csak kismértékben, 10 milliárd forinttal lesz kisebb az idei deficitnél a jövő évi. Úgy értesültünk, s ezt Gál J. Zoltán a tegnapi kormányülést követően megerősítette: egyelőre nem változik a GDP 3,8 százalékára megtervezett államháztartás. A büdzsé mérlegéből látszik, hogy elmaradnak jövőre várt, jelentős szerkezeti változások.

A gazdálkodószervezetek befizetései jövőre 18 százalékkal haladják meg az idei előirányzatot, míg a lakosság személyi jövedelemadó-, valamint illetékterhei együtt csak 6,2 százalékkal, a fogyasztáshoz kapcsolt adók pedig közel 17 százalékkal emelkednek az értesülésünk szerint a kormány által tegnap már jóváhagyott mérleg alapján.

A központi költségvetést egyébként az általános forgalmiadó-bevételek menthetik meg: jövőre 16,5 százalékkal több áfát szed be az állam, mint az idén. Ezért javarészt a 12-ről 15 százalékosra emelt kedvezményes áfakulcs a felelős, ahová többek között az élelmiszerek is tartoznak.

Társasági adóból is jelentősen emelt a bevételi terv, annak ellenére, hogy januártól 2 százalékponttal, 16 százalékra csökken a társasági adó kulcsa. A PM 7,2 százalékos növekedést vár az idei, módosított előirányzathoz képest, miközben a jövő évi makropályát 6 százalékos infláció és 3,5 százalékos gazdasági növekedés feltételezésével tervezték. A legnagyobb bevételnövekedést - 23 százalékosat - a központi költségvetési szerveknek kell produkálniuk. A szociális támogatásokra fordított kiadások 10 százalékkal haladják meg az ideit, a helyi önkormányzatok viszont mindössze 3 százalékkal kapnak magasabb előirányzatot, mint 2003-ban.