BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyi vitamin kerüljön a müzlibe?

A különböző uniós tagállamokban jelenleg még eltérő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kevernek az élelmiszerekhez. A bizottság most ismertette elképzeléseit a vitaminnal dúsított élelmiszerek ügyében. Eszerint egy listán rögzítik azoknak a vitaminoknak, ásványi anyagoknak a nevét, amelyek felhasználását engedélyezik, illetve kijelölik azt a maximális mennyiséget, amellyel az ételeket "fel lehet javítani". A paramétereket az európai élelmiszerügyi hatóság ajánlásai alapján határozzák majd meg.

David Byrne, az EU egészségügyi biztosa a bejelentés kapcsán rámutatott: a javaslat annak a törekvésnek része, hogy biztonságos termékek közül választhassunk az élelmiszer-áruházakban, s az áruk címkéjéről mindenki tájékozódhasson arról, mit is visz haza. Ez utóbbi nem csak elvi kérdés, hiszen sok embernek van valamilyen érzékenysége, a vitamin-túladagolás veszélye csökkenthető, ha az érintettek ellenőrizni tudják az adalékok mennyiségét a csomagoláson.

A bizottság ajánlása nem vonatkozik majd a friss ételekre, mert a szakemberek szerint azokat természetes állapotban kell fogyasztani. Más okból maradnak ki az érintett cikkek köréből az alkoholos termékek, azok vitaminnal dúsítása ugyanis az alkoholizmus számára csinálna reklámot. (euro.hu)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.