A Magyarország és Románia közötti gazdasági folyamatok nemfüggnek szorosan a politikai helyzettől, mint ahogy a Romá-niában működő cégek és befektetők mozgása sem - mondta el az ITD Hungary bukaresti kirendeltségének vezetője. Halász János hozzátette, mindez természetesen feltételezi a stabil jogrendszert és a biztonságot, ám az utóbbi időben, Románia EU-integrációs törekvéseinek felgyorsulásával és a hét százalékot is meghaladó GDP-növekedéssel egyre jobbnak tűnnek a feltételek a külföldi befektetők szemében is.

Magyarország uniós csatlakozása után felgyorsult a két ország közötti külkereskedelem és a tőkemozgás is: előbbi szeptember közepére elérte a tavalyi rekordszintet (1,7 milliárd dollárt), mára pedig a kétmilliárdon is túl jár. A magyar tőke szempontjából is kiemelkedő ez az év: eddig a legtöbb, 418 magyar tőkerészvétellel működő céget 1998-ban jegyezték be, az idén szeptember végéig azonban már 470-et. Ezt a folyamatot nem töri meg az elnökváltás - vélekedett Halász János, hozzátéve, az új elnök, Traian Basescu ugyanúgy elkötelezettje a jószomszédi kapcsolatoknak, sőt, Bukarest főpolgármestereként jó kapcsolatokat ápolt budapesti kollégájával. Halász János kedvező változásként értékeli Basescunak azt a nyilatkozatát is, amelyben világossá tette: nem az a jó Romániának, ha az unió engedékenyen tárgyal vele, mert ennek ára lehet.

Természetesen más, elsősorban nyugat-európai vagy ázsiai vállalkozások is egyre nagyobb számban érkeznek az országba, ezért kemény versenyhelyzetben kell helytállnia a magyar vállalkozóknak. Magyarország azonban több szempontból helyzeti előnyben van - mondta el Halász János: egyrészt az unió vámhatára, így a legközvetlenebb EU-s határ menti együttműködést folytathatja a két ország, ráadásul nincs még egy olyan versenytárs, amelynek másfél millió honfitársa lenne Romániában.