A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is nőtt tavaly, a demográfiai összetétel javulása és a gazdasági lassulás határozta meg a munkaerőpiacot 2006-ban. Az utolsó negyedévben 7,5 százalékos volt a munkanélküliség, ez megegyezett az éves átlaggal – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi tájékoztatásából. A foglalkoztatottak száma 3,953 millió fő volt az utolsó negyedben, ez az aktív korú népesség 51,2 százaléka.
A munkanélküliség az év eleji 7,8 százalékos csúcsról csak néhány százalékponttal csökkent le tavaszra, majd a 7,5-es szint körül stabilizálódott. A piacon megjelenő friss munkaerőnek csak egy része tudott elhelyezkedni, de a pályakezdőket sújtó állástalanság továbbra is magas. A gazdaságilag aktívak száma főként demográfiai okokból nő évek óta: a rendszerváltáskor munka nélkül maradt, majd korán nyugdíjba vonult több százezer ember folyamatosan kiöregszik az aktív korból.
A foglalkoztatottak száma a korábbi várakozásoknál kevésbé nőtt, ebben szerepet játszott a kormányzati szférában végrehajtott leépítés és az év végén tapasztalt gazdasági lassulás. Még a legdinamikusabb ágazat, az ipar sem növelte érdemben a foglalkoztatottak létszámát, a kiugró dinamikát zömmel a termelékenység növelésével érték el. A munkaerő-igényes termelési folyamatok telephelyéül az utóbbi időben inkább a kevésbé fejlett országokat – például Romániát és Bulgáriát – választják, a hazai munkabérek egyre kevésbé vonzók a multinacionális cégek számára.
Erre az évre az elemzők a munkanélküliség enyhe növekedését várják, ezt kínálati oldalról a már említett demográfiai folyamatok indokolják, a piac pedig a várható jelentős gazdasági lassulás miatt továbbra sem tudja majd felszívni a szabad munkaerőt. BD