Magyar gazdaság

Tovább csökkent az infláció márciusban

Nem okozott meglepetést a legfrissebb inflációs adat, kissé mérséklődött a pénzromlási ütem az előző hónaphoz képest.

Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 6,7 százalékkal növekedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Idén, az első három hónapban, átlagosan 6,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció az előző havi szinten, 5,3 százalékon maradt.

A havi drágulási ütemben kellemes meglepetést jelent az élelmiszerek áralakulása, átlagosan 0,4 százalékkal kellett csak többet fizetni ezért a cikkcsoportért. Ezzel a korábbi hónapokkal ellentétben a termékkör már inkább mérséklően hatott a teljes árindexre. A legnagyobb mértékben (2,8 százalék) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, de ez megfelel az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak. Az egyéb cikkek árai szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1,2 százalék) drágultak, főleg az ugyanide sorolt járműüzemanyag-árak 3,3 százalékos áremelkedésének következtében. A szolgáltatások áremelkedése az átlaggal megegyező (0,6 százalék) volt. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,4 százalék) körében. A tartós fogyasztási cikkek ára idén eddig mindhárom hónapban növekedett, míg tavaly csak július-augusztusban haladták meg az előző hónap szintjét.

A 12 havi indexben – főként a kiugró őszi hónapok miatt – az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal emelkedtek. Átlag alatt drágultak az egyéb cikkek (6,2 százalék) árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 18,2 százalékkal növekedett. A szolgáltatások (6,1 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (5,0 százalék) árnövekedése az átlagosnál szintén alacsonyabb volt. A szolgáltatások csoportjában a szemétszállítás díja 12,4, a csatornadíj 10,8, a vízdíj 10,1 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a ruházkodási cikkek esetében pedig kis mértékű áremelkedés (0,2 százalék) volt megfigyelhető.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek