Magyar gazdaság

Alig látható javulás a munkanélküliségben

Nincs érdemi javulás a munkapiaci folyamatokban: a munkanélküliségi rátánk már nem számít jónak a nemzetközi összevetésben, az aktivitás pedig továbbra is nagyon alacsony.

Az év eleji 8 százalékos csúcsról csak lassan csökken a munkanélküliségi ráta , a munkaerőpiacot továbbra is a lassú a korábbi állami leépítések, és elhúzódó strukturális problémák határozzák meg.

Az idei második negyedévben a foglalkoztatottak száma 3 millió 869 ezer, ami 74 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélkülieké 319 ezer fő volt, ez 7,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett az előző havi 7,7 százalékos után. Az állástalanok aránya rendszerint a tavaszi és nyári hónapokra lecsökken az idénymunkák miatt, így valódi trendfordulóról nem beszélhetünk a munkaerőpiacon. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő májusban: EU-15: 6,6, EU-27: 6,5, Magyarország: 7,4 százalék.

A 15–74 éves népesség 54,3 százaléka, a 15–64 éveseknek 61,2 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 63,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 56,5 százaléknak felelt meg, ami 1,1 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkavállalási hajlandóság tehát továbbra is alacsony, egyre több szakember okolja ezért a munkavállalás ellen ösztönző hazai jóléti rendszert. A kormány is tervez ilyen jellegű lépéseket 2009-re, bár azok várhatóan csak lassan képesek kifejteni a hatásukat.

Mind a fiatal, mind a tartósan munkanélküliek aránya arra figyelmeztet, hogy a korábbi strukturális problémák még mindig nem oldódtak meg. A munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból kikerülő munkanélküliek aránya 17,5% volt, ami 0,6 százalékponttal magasabb, mint a megelőző évben. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,8 százaléknak felelt meg. A munkanélküliek 49,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A átlagos időtartama 18,7 hónap.

munkanélküliség foglalkoztatás jóléti
Kapcsolódó cikkek