Magyar gazdaság

Beiktatták az új pénzügyminisztert: indulhat az újraszabályozás

Hosszú huza-vona után végül beiktatták az Egyesült Államok 75. pénzügyminiszterét: Timothy Geithnert.

A több napon át tartó vitákat végül szenátusi szavazás zárta le: 60 igen és 34 nem arányában elfogadták Geithner miniszteri jelölését. Sok kritikát kellett kiállnia az új miniszternek, miután kiderült, 2001 és 2002 között, amikor a Nemzetközi Valutaalapnak dolgozott, 34 ezer dollárral kevesebb adót fizetett. Geithner, aki azóta a kamatokkal együtt több mint 42 ezer dollár tartozást visszafizetett az államháztartásnak, bizottsági meghallgatásán nyilvánosan is bocsánatot kért hanyagságáért. Ugyan megszavazása így is simán ment, a Politico mégis kiemeli, a republikánusok megragadták az alkalmat, hogy először nyíltan összezárjanak Obamával szemben. John McCain is Geithner ellen szavazott.

Esketése után azonban Geithner azonnal felvette a harcot a pénzügyi válság ellen. Elsőként megváltoztatta a érdekcsoportok befolyását szabályozó törvényeket a 700 milliárd dolláros kongresszusi mentőcsomagot illetően. Ezentúl például korlátozzák, hányszor léphetnek kapcsolatba kormánytagok olyan lobbistákkal, akik érdekeltek a mentőcsomagban - írja a Neue Zürcher Zeitung. Számos képviselő ugyanis kifogásolta, hogy az előző kormány által eddig kiosztott 350 milliárd dollár átláthatósága hagy kívánnivalót

"Egyetlen napot sem vesztegethetünk el, hiszen napról napra sötétebbek a gazdaság kilátásai, itthon és az egész világon" - mondta Obama, aki részt vett az esketésen.

Obama geithner McCain 700 milliárd adó pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek