Magyar gazdaság

Fantomember építési engedélye a Szabolcs utcai kórház telkére

Fantomcég fantomembere kap időről időre építési engedélyt a XIII. kerületi önkormányzattól a két éve bezárt Szabolcs utcai kórház telkére.

Egy évtizednél is régebben magánkórház és szálloda építését tervezték itt, ebből idáig nem lett semmi –mondta lapunknak Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. Úgy kerül az EKI a képbe, hogy vagyonkezelői feladatot kapott a 2007-ben bezárt Szabolcs utcában lévő Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK), az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, a svábhegyi gyerekkórház megszüntetésével kapcsolatos teendők levezénylése.

Az intézmények folyamatban lévő szerződéses kötelezettségeit, a beszállítók több mint 6 milliárdos számláit már kiegyenlítette, leltárt és mérleget készíttetett. Meghirdetett börzéken nagyjából túladott a kórházak ingóságain, az értékesebb bútorok várják még a felértékelést az EKI központi raktárában. Ám néhány ügybe – tulajdonosi kompetenciájuk nem lévén – beletört a vagyonkezelő bicskája.

Mivel az ingatlanokat most már át kell adniuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek értékesítésre, úgy tűnik, a telkek és az épületek terhelten kerülnek át. Egyébként – a jelenlegi állás szerint – a későbbi ingatlaneladásból befolyó sokmilliárdos összeg harmada az egészségügyé lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

OGYK Nemeti Vagyonkezelő fantomcég EKI Szabolcs utca építési engedély Országos Gyógyintézeti Központ Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet
Kapcsolódó cikkek