Magyar gazdaság

Madoff vagyona messze nem elég a követelések kielégítésére

Az amerikai történelem legnagyobb csalását elkövető befektető, Bernard Madoff szabadlábra helyezését kérték ügyvédei, akik egyidejűleg közzétették Madoff vagyonának listáját is.

A 70 éves Madoffot csütörtökön találták bűnösnek a Wall Streeten elkövetett eddigi legnagyobb csalás vétségében, 65 milliárd dollárnak az elmúlt húsz évben történt eltulajdonítása miatt. Várhatóan júniusban mondják majd ki a 11 rendbeli bűntettben az ítéletet, ami a várakozások szerint életfogytiglan tartó börtön lesz.

 Madoff ügyvédei most azzal érvelnek, hogy Madoffnak nincs lehetősége az elmenekülésre, nem jelent veszélyt a közösségre nézve, továbbá lévén az egyedüli bűnös, szabadlábra helyezésével hozzájárulhatna a kártalanítások és/vagy a vagyontárgyak lefoglalásának rendezéséhez.

 Madoff, aki valaha a Nasdaq elnöki posztját is beöltötte, feleségével együtt mintegy 823-826 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Ebből beruházási cégének értékét 700 millió dollárra teszik.
A vagyontárgyak döntő többsége Ruth Madoff nevén van, a manhattani, a palm beach-i, floridai, antibes-i és franciaországi ingatlanaik 19 millió dollár értékűek.

A házaspárnak a New York-i Long Islandon 3 millió dolláros közös ingatlantulajdona is van. Madoff üzleti és személyes tulajdonait decemberi letartóztatása után befagyasztották. A bíróság által kinevezett felszámoló múlt havi bejelentés szerint 946 millió dollár értékben kárpótolta eddig a veszteségeket elszenvedőket.

Madoff tulajdonában van még egy 7 millió dolláros értékű jacht és egy 2,2 millió dollár értékű halászhajó. Az ingóságok, műtárgyak értéke 10 millió dollárt sem éri el, egy Steinway zongorát, ami a 7 millió dollár értékű new yorki lakásában található, 39 ezer dollárra értékeltek, felesége ékszerei pedig alig 65 ezer dollárt érnek. Mindez jócskán elmarad az okozott tízmilliárd dolláros nagyságrendű kárösszegtől.

csalás madoff sikaksztás pilótajáték
Kapcsolódó cikkek