Magyar gazdaság

WTO: Obama ne lépjen a fékre!

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke ma úgy fogalmazott: a globális kereskedelemmel kapcsolatos tárgyalások leállhatnak, ha az amerikai kormány fékezi a liberalizációt. Pascal Lamy szerint az Egyesült Államok még nem tette világossá álláspontját a dohai találkozó kapcsán.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) decemberben nem tudta kialakítani új, globális kereskedelmi paktumát, miután George W. Bush akkori elnök és a fejlődő országok nem jutottak egyezsége a mezőgazdasági és ipari termékekkel kapcsolatban. A szervezet elnöke szerint az új amerikai kormány nem tett világossá álláspontját a ügyében. Pascal Lamy arra figyelmeztetett: a tárgyalások nem indulhatnak tovább, ha az Egyesült Államok fékezi a liberalizációt – tudósít az AP.

Lamy szerint a tárgyalások folytatásához Washingtonnak el kell fogadnia a dohai megegyezést. A WTO elnöke ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a befolyásos amerikai mezőgazdasági érdekképviselet, az American Farm Bureau kiegyensúlyozta a farmerek szabadabb kereskedelmet pártoló kétharmada és a nagyobb védelmet követelő egyharmad követeléseit. Az Obama-kormány költségvetési javaslata szerint az évi 500 ezer dollárnál magasabb jövedelemmel rendelkező farmerek nem kaphatnak közvetlen támogatást, a termelők maximum 250 ezer dolláros szubvencióban részesülhetnek. "Végül is kevesebb a támogatás és nagyobb a piac szerepe" – nyugtázta a döntést Lamy.

A WTO elnöke szerint több ország fontolgatja, hogy az árzuhanás megakadályozása érdekében felemeli a mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámokat. Erre pedig lehetőségük is van, a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint akár duplájára is emelhetik a vámokat – szögezte le Lamy, aki szerint ezek az intézkedések évekre visszavethetik a világkereskedelmet.

farmer Obama Világkereskedelmi Szervezet támogatás lamy WTO vám piac
Kapcsolódó cikkek