Magyar gazdaság

Gyorsan lépett a Mehib – új termékekkel is

A 2008 őszétől kibontakozó globális pénzügyi válság miatt a kereskedelmi bankok hitelezési forrásai beszűkültek. Az exportfinanszírozás „befagyása” a lassulásához vezet, s ez az exportra utalt globális gazdasági környezetben a reálgazdaságok mély recesszióját vonhatja maga után. A nemzetközi fórumok elemzései és nyilatkozatai azt jelzik, hogy pénzügyi világválság idején várhatóan nagyobb kockázatvállalási teher hárul az állami háttérrel működő exporthitel-biztosítókra – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szakács Tibor, a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. vezérigazgatója. A Mehib válságintézkedései is több eszközt foglalnak magukban. A biztosító igyekszik mindenhol bővíteni a rendelkezésre álló állami háttér kapacitását, szélesíteni a fedezet mértékét, s termékfejlesztéssel elősegíteni az újonnan felmerülő igények kezelését.

A már megtett lépések közül Szakács kiemelte, hogy kidolgoztak egy átfogó válságintézkedés-csomagot. Ennek részeként újabb két esztendőre – a jövő év végéig – meghosszabbították a kkv-szektor rövid lejáratú exporthiteleihez kapcsolódó állami hátterű exporthitel-biztosítási terméküket (ehhez eredetileg csak két évre kaptak engedélyt az Európai Bizottságtól). Emellett az idén a válságkezelés részeként megnövelték az állami háttér kapacitását (a költségvetési teljes limitkeret 450 milliárd forint lett), illetve a rövid és a közép-, valamint hosszú lejáratú exporthitelügyletek esetében is szélesedett a fedezetbe vehető kockázat mértéke, vagyis csökkent az exportőrt, illetve az ügyletet finanszírozó bankot terhelő kockázat aránya.

Szakács megemlítette továbbá, hogy aktívan részt vállalnak a globális pénzügyi válság hatásainak mérséklését célzó, a hazai nagy magánpiaci biztosítókkal (Euler-Hermes, Atradius, Coface) történő együttműködés lehetőségeinek egyeztetésében. És persze a magánbiztosítók piacát „kiegészítő” módon rugalmasan kiszolgálják – meglévő biztosítási termékeikkel – a magánbiztosítóktól a válság miatt „átirányított”, valamint a növekvő számú kkv-s ügyfélkört ez év elejétől. VG

Folyamatban van

- A Mehib olyan törvénymódosító tervezetcsomagot készített elő, amely integrálja az Európai Bizottság által 2008. december 17-én elfogadott ideiglenes rendelkezéseket és felhasználja az uniós tagállami intézkedési eszköztárát, illetve új termékek fejlesztését tenné lehetővé. A javasolt módosításokkal mind az exportőrök, mind a bankok hozzájuthatnának azokhoz a fedezeti módozatokhoz, amelyeket más uniós tagállami cégek és bankok már eddig is alkalmaztak és/vagy válságintézkedésként vezetnek be. Ez igaz a befektetések kiterjesztett védelmére, az export-előfinanszírozó hitelek, illetve a követelésvásárlás biztosítására, valamint a nemzeti érdekből történő kockázatvállalásra is.

- A hazai biztosítási piac problémáit kezelni hivatott komplex hitelbiztosítási szakmai javaslat előkészítése a magánbiztosítók és a Mehib közreműködésével folyik.

- A hazai biztosítási piac problémáit kezelni hivatott komplex hitelbiztosítási szakmai javaslat előkészítése a magánbiztosítók és a Mehib közreműködésével folyik. -->

Kapcsolódó cikkek