Magyar gazdaság

A kormány munkaterve: magáncsÕdtÕl a kkv-kig

A magáncsÕd, a területfejlesztés, a közbeszerzés, a büntetés-végrehajtás, a társasági jog és a földgázellátás kérdései egyaránt szerepelnek a kormány második félévi munkatervében. E szerint megtárgyalja az elektronikus közbeszerzési eljárás módosítandó szabályait, hiszen jövÕre a közösségi értékhatár fölötti ügyekben már januártól, az egyszerÛ eljárásban pedig júliustól kötelezÕ lesz az elektronikus út. Az e-út érvényesül a jogorvoslat során a bíróság elÕtt is.

Ugyan várhatóan csak néhány passzus erejéig, de módosul a gazdasági társaságokról szóló törvény. A változtatást egy viszonylag új, a tÕzsdei részvénytársaságok részvényeseinek joggyakorlását rendezÕ uniós irányelv teszi szükségessé.

Már augusztusban a kormány napirendjén szerepel az új polgári törvénykönyv hatálybalépését és végrehajtását szolgáló törvényjavaslat, jóllehet magáról a kódexrÕl az Õsszel szavaz a parlament. A leendÕ Ptk. több – például szociális, munkaügyi és egészségügyi tárgyú – törvénymódosítást követel meg, ezek tervezeteit ugyancsak az Õsz folyamán tárgyalja meg a kormány.

Hosszú ideig vajúdott, de úgy néz ki, végre megszülethet a természetes személyek adósságrendezési eljárásáról szóló szabályozás. A magáncsÕd lehetÕségével tízévente egyszer élhetne a bajbajutott. A törvényjavaslat augusztusban kerül a kormány elé, és a tervek szerint 2011-ben lépne hatályba.

Szeptemberben a 2010-es költségvetés tervei mellett több adó-, valamint a villamos energiáról szóló, illetve például a pénzügyi rendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges egyes törvénymódosításokról határoz a kormányzat.

Az év utolsó három hónapjában – egészen december 23-ig – mintegy hetven elÕterjesztés szerepel a kormány elÕtt. Így döntésre vár a hagyatéki eljárás és a társadalombiztosítás változó szabályozása, az állattenyésztési törvény, a lakossági gázfogyasztás és távhÕfelhasználás szociális támogatására, a munkaerÕ-kölcsönzésre vonatkozó rendelkezések módosítása, továbbá például a kis- és középvállalkozások helyzetét elemzÕ jelentés is. KK

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek