Magyar gazdaság

Módosítás módosítás hátán

A múlt hét végéig közel 1500 módosító javaslat érkezett a 2010-es költségvetéshez. A módosítók többségét a Fidesz adta be, az MSZP csupán néhány indítvánnyal élt.

A szocialisták három nagyobb területen változtatnának. Két témában már beadták a módosítókat, a harmadik területhez, az egészségügyhöz – a kórháztámogatással kapcsolatban – a jövő héten a szakbizottság nyújtja be azokat – tudtuk meg a szocialista frakcióból. Az MSZP jövőre vissza akarja állítani a gyermekétkeztetés idei támogatását úgy, hogy a rendszerbe bevonnák a 7. osztályos tanulókat is. Az erről szóló módosítás összességében mintegy 17 milliárd forintot jelent. Az eredetileg tervezett 22 ezer forintos normatíva minden esetben visszaáll a 2009-es 65 ezer forintra, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 5–7. osztályos tanulók esetében 19 ezerről 20 ezer forintra nő.

Ugyancsak a gyermek- és fogyatékosellátást, illetve az oktatást érintik azok a módosító javaslatok, amelyek értelmében egyfelől a fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezeteinek pályázható támogatása 100 millió forinttal emelkedne, másfelől megmaradna a két tannyelvű oktatás normatívája – 64 ezer forint lenne –, továbbá módosulna az alapfokú művészeti oktatásé is. Utóbbi támogatásának megemelt forrásigénye 900 millió forint, ez a felsőoktatási intézmények költségvetéséből lenne biztosítható.

Az MSZP az Út a munkához program kapcsán is hozzányúlna a büdzséhez. Itt a legnagyobb problémát az jelenti, hogy milyen módon támogassák azokat a családokat, amelyekben több munkanélküli van. Ebben az esetben az európai uniós programokba történő bevonás képzelhető el. Kérdés az is, hogyan viszonyuljon egymáshoz a rendelkezésre állási támogatás és a szociális segély.

A múlt héten kisebb zavart okozott, hogy a pénzügyminiszter egy nyilatkozata a távhőáfa csökkentésének elhalasztását vetítette előre. Oszkó Péter később korrigálta szavait, és az MSZP-frakció is kitart a távhő áfájának kedvezményes, 5 százalékos besorolása mellett. Úgy tudjuk, ennek kivitelezésére két változat képzelhető el. Az egyik alapján a költségvetéshez kellene módosítót beadni, de ez az áfabevételek változtatásával járna együtt. A másik elképzelés szerint a költségvetés elfogadása után az áfatörvény módosulna, ennek így külön költségvetési hatása nem lenne.

A Fidesz jegyzi a 2010-es büdzséhez beadott 1446 módosító javaslat nagy részét. Az ellenzéki párt indítványai leginkább az önkormányzatok támogatására, a normatívák, a megyei önkormányzatok szja-részesedésének emelésére, az egészségügy többletfinanszírozására, útfelújításokra és egyéb helyi ügyekre szánnának pluszforrásokat, ezek jó részét a tartalék, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal büdzséje terhére számolnák el.

A Fidesz kétmilliárd forinttal segítené az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi és járványügyi tevékenységét, az Országos Vérellátó Szolgálatnak pedig egymilliárdos többletet adnának. A párt javasolja az Országos Mentőszolgálat ötmilliárd forintos plusztámogatását is.

A büdzsé ellen tüntettek az önkormányzatok

A Fidesz kezdeményezésére szombaton a Kossuth téren tüntettek az önkormányzatok a költségvetés településeket érintő része miatt.
Kósa Lajos debreceni polgármester azt mondta – és ezt ma a parlamentben is megismétli –, hogy az önkormányzatoknak joguk van a vagyonukhoz és a jövedelmükhöz.

Lapunknak több fideszes polgármester és megyei önkormányzati elnök úgy nyilatkozott, a hiánycél tartásával egyetértenek, de a településektől és a megyéktől már nem lehet elvonni, mert az önkormányzatok működőképessége lehetetlenül el.

módosító javaslat költségvetés 2010 büdzsé
Kapcsolódó cikkek