Magyar gazdaság

Maratoni szavazás a költségvetés módosítóiról

Reggel 9 órától várhatóan az éjszakai órákig tart kedden az Országgyűlésben a 2010-es költségvetés módosító javaslatainak és fő számainak szavazása. A képviselők valószínűleg több mint tíz órán át tartó szavazással a büdzsé hiányáról, kiadási és bevételi főösszegéről döntenek.

A 2010-es költségvetési törvényjavaslathoz októberben lehetett benyújtani módosító javaslatokat. A képviselőkről nem állíthatni, hogy lustálkodtak volna: több mint 1500 módosító, illetve úgynevezett kapcsolódó módosító javaslat érkezett a büdzséhez. (A kapcsolódó módosító javaslat a már benyújtott módosító indítványhoz képest jelent változást.) A legtöbb módosítást a Fidesz képviselői adták be. A szavazás során először a kormány által támogatott módosításokról szavaznak a képviselők. Ez a metódus azt jelenti, hogy egy gombnyomással döntenek olyan módosító javaslatokról - tartalmuktól és a módosítás összegétől függetlenül -, amelyekkel a kabinet egyetért. Ám még ezek között is lesznek olyanok, melyekről mégis egyenként kell majd szavazni, mivel a frakciók kérhetnek, és kértek is külön szavazást bizonyos indítványokról.

A módosító javaslatok megszavazásával vagy elvetésével nincs vége a költségvetési szavazássorozatnak. A nap folyamán ugyanis a parlament költségvetési bizottsága is összeül, és előkészíti a büdzsé fő számairól szóló javaslatot. A maratoni szavazás után újra kezdődik a költségvetés részletes vitája - november 10-én -, aztán már csak a minisztériumokon belüli összegeken lehet változtatni - erről november 24-én szavaznak majd -, végül a november 30-i ülésnapon egyetlen gombnyomással határoznak magáról a költségvetés elfogadásáról.

A keddi szavazás során az úgynevezett támogatott javaslatok között lesznek azok a szocialista párti módosító indítványok, melyeket még október elején nyújtott be az MSZP. Ilyen például a gyermekétkeztetés normatívájának 17 milliárdos növelése, az alapfokú művészeti oktatás, illetve a kéttannyelvű oktatás normatívájának 900 millió, valamint 300 millió forintos plusztámogatása. Szintén a támogatott javaslatok között található az egészségügyi bizottság indítványa, ami 38 millárddal növelné az ágazat költségvetését. Ugyancsak a leglényegesebb és legnagyobb horderejű módosítások között lesz a távhőáfa csökkentése és az önkormányzati dolgozók bérkiegészítése. Előbbi 18, utóbbi 22 milliárdos növekményt jelent.

Akad számos, kisebb és közepes horderejű módosító javaslat is azok között, melyeket a kormány támogat. Egy MSZP-s indítvány mintegy másfél milliárddal adna többet a kisebbségi önkormányzatoknak, egy másik a gyermek labdarúgó szövetség támogatását növelné 200 millióval, egy harmadik pedig a könnyűzenei támogatásokat 100 millióval. Köz- és felsőoktatási, valamint kulturális támogatások is szerepelnek a támogatottak között. A PPP-konstrukcióval megvalósuló oktatási és kulturális beruházásokat 600 millióval növelné egy indítvány, és ugyancsak emelkedne a berlini Collegium Hungaricum támogatása. Van olyan, SZDSZ-es képviselők által benyújtott és a kormány által támogatott módosítás, ami a közoktatási infrastrukturális fejlesztések előirányzatát négymilliárd forintra emelné.

Szinte biztosra vehető, hogy a Fidesz és a KDNP javaslatai közül egy sem fog többséget kapni. Az ellenzéki pártok ezernél is több módosító javaslatainak nagy része az önkormányzatok költségvetését növelte volna, illetve nagyobb összegeket javasolt a két párt gazdaság- és infrastruktúrafejlesztésre.

 

szavazás módosító javaslat Országgyűlés költségvetés
Kapcsolódó cikkek