Magyar gazdaság

2011-re szabad világkereskedelmet ígér az új biztos

Karel De Gucht, a most hivatalba lépő uniós kereskedelmi biztos bízik abban, hogy legkésőbb 2011-re létrejön a globális kereskedelem szabadságát biztosító megállapodás a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretei között.

Karel De Gucht erről meghallgatásán beszélt. A leendő uniós kereskedelmi biztos az AFP által idézett szavai szerint biztos abban, hogy idén vagy legfeljebb jövőre lezárulhat a dohai forduló.

A dohai tárgyalások 2001-ben kezdődtek azzal a céllal, hogy szabaddá tegyék a világkereskedelmet. A megállapodás határidejét többször eltolták, mivel az Egyesült Államok és az EU nem tudott megegyezni arról, milyen mértékben csökkentsék a mezőgazdaságnak nyújtott támogatásokat és a termékek vámját. Az elképzelés szerint az olyan mértékben csökkenti az agrár szubvenciókat, amennyire a fejlődő országok csökkentik a vámokat.

De Gucht nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy WTO nyújtja jelenleg a legfejlettebb globális kormányzási módszert, ezért továbbra is politikai tőkét kell biztosítaniuk számára. Az Európai Bizottság leendő kereskedelmi biztosa ugyanakkor elismerte, hogy "bizonyos területeken" alapvető nézetkülönbségek állnak fent.

Világkereskedelmi Szervezet világkereskedelem WTO EU Európai Unió
Kapcsolódó cikkek