Magyar gazdaság

Van, aki már 4,5 százalékos alapkamatot jósol idénre

Rekordalacsony, 5,5 százalékos lehet hétfőn a jegybanki alapkamat, ha a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb óvatos lépéssel 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt. Konszenzus van abban is, hogy a Fidesz vezette kormány fenntartja a költségvetési szigort.

A Reuters múlt csütörtökön publikált felmérése alapján a megkérdezett 27 elemző közül 24-en 25 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, a többi három szakértő kamattartásra voksolt.

A megkérdezett elemzők szerint a jövő héttől várható 5,5 százalékos szintje ez év decemberig 5,25 százalékra esik, azaz folytatódik az óvatos monetáris enyhítés. A decemberben várható alapkamat azonban már nagyon közel lesz ahhoz a mértékhez, amit az elemzők a jegybanki kamatpálya lehetséges alsó pontjaként, 5,13 százalékra helyeznek.

A Reuters felmérése szerint a 12 havi márciusban 5,55 százalékra csökken a februári 5,7 százalékról, az év végére 3,3 százalékra süllyed, miközben 2010 átlagában a fogyasztói árak 4,2 százalékban emelkednek a szakértői prognózis alapján.

Az MTI által megkérdezett londoni elemzők szerint most már kevésbé bizonyos, hogy az MNB a jövő hétre általánosan várt negyed százalékpontos kamatcsökkentés után leáll a pénzügypolitikai enyhítéssel.

Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést vár a magyar jegybank hétfői monetáris tanácsi ülésétől a londoni elemzői közösség. Jórészt abban is konszenzus alakult ki a Cityben, hogy az MNB a hétfői csökkentés után sem áll le a pénzügypolitikai enyhítéssel; ennek a prognózisnak az alapja - az utóbbi időszak piaci folyamatai mellett - az a széleskörű elemzői meggyőződés, hogy a következő kormány fenntartja a költségvetési szigort.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése az, hogy a nyár végéig - a hétfőre várt enyhítéssel együtt - összesen 1,25 százalékpontos kamatcsökkentés várható az MNB részéről, vagyis az előrejelzési időszak végéig 4,50 százalékra süllyedne az alapkamat.

A ház londoni elemzői úgy látják, hogy az év második felére - a tavaly nyári áfaemelés hatásainak halványulásával - maginflációs szinten a defláció kockázata is kialakulhat Magyarországon.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi prognózisa szerint a lefelé ható múlt havi inflációs meglepetés és az elmúlt hónapban tapasztalt piaci hangulatjavulás nyomán az MNB "biztonsággal" végrehajthatja a hétfőre várt negyed százalékpontos kamatcsökkentést. A ház azt várja, hogy a monetáris tanácsi ülésről kiadandó közlemény hangneme hasonló lesz az elmúlt havihoz, vagyis a jegybank a kockázati megítélés függvényévé teszi a további kamatcsökkentéseket.

A JP Morgan londoni elemzői egyelőre kitartanak azon alapeseti előrejelzésük mellett, hogy az MNB a következő időszakban szünetet tart, de hozzáteszik: a forint további erősödése esetén növekedne az esélye az enyhítési ciklus kiterjesztésének.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése szerint az utóbbi időszak piaci fejleményei azt valószínűsítik, hogy a hétfőre várt negyed százalékpontos kamatcsökkentés után "még egy következik". Az infláció az adóemelésekre adott erőteljes januári reakció után ismét lassulni kezdett, a termelés élénkülési üteme lassú, emellett fontos tényező a magyar szuverén törlesztéskockázatra kínált piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazásának csökkenése és a forint erősödése.

A Goldman Sachs elemzői szerint mindez elsimítja a monetáris tanács aggályait, tekintettel arra, hogy a testület mindenekelőtt a külső kondíciók stabilitására és a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázati megítélésre alapozza kamatdöntéseit.

A 4cast londoni elemzői szerint az új, lefelé módosított magyarországi kamatprognózis fő tényezője a piaci környezet, főleg a 260-as árfolyamsáv aljára erősödött forint, amely ezzel visszatért a Lehman Brothers nagybank 2008-as összeomlása előtt megszokott árfolyamtartomány felső régióiba.

A cég úgy véli, hogy a monetáris tanácsot most már egyre inkább a forint ereje aggaszthatja, mivel az erős forint komoly akadálya lehet az exportorientált magyar gazdaság kilábalásának a válságból. A 4cast elemzői kiemelten hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez a vélekedésük egyelőre "erősen spekulatív", és az MNB monetáris testülete eddig semmiféle jelét nem adta annak, hogy zavarná a forint ereje.

A cég szerint a pénzügypolitikai kilátások ennél fontosabb eleme, hogy a magyar CDS-árazás egy hónap alatt több mint 50 bázisponttal csökkent, és a tízéves államkötvény hozama 7 százalék alatt jár. Ha ezek az erősödések fenntarthatónak bizonyulnak - és ez valószínű, hacsak nem történik fordulat a jelenleg zajló globális értékpiaci árfolyam-fellendülésben -, az lehetővé teszi a monetáris tanácsnak az enyhítési kurzus továbbvitelét - jósolták a 4cast londoni szakértői.

A 4cast csütörtöki prognózisa szerint jóllehet a monetáris tanács közleménye a múlt havi kamatdöntő ülés után nagyon óvatos volt, és erős utalásokat tett arra, hogy az enyhítés a végéhez közeledik, az utóbbi időszak piaci fejleményei azonban "elég meggyőzőek" ahhoz, hogy a testület változtasson ezen az állásponton.

A cég elemzői ezért az eddigi 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosították a magyar jegybanki kamatpálya mélypontjára adott előrejelzésüket.

A 4cast szerint két fő indok szól e pénzügypolitikai forgatókönyv mellett; ezek közül "a kisebbik jelentőségű" az infláció. A cég kiemeli, hogy februárban a havi összevetésű maginfláció 0,1 százalékkal csökkent, amire a maginfláció magyarországi mérésének kezdete óta - a 2006-os áfa-csökkentés utáni időszak kivételével - még nem volt példa. A 4cast változatlanul azzal számol, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció középtávon jóval az MNB 3 százalékos éves célja alatt lesz.

A Cityben vannak azonban a 4cast új magyarországi kamat-előrejelzésénél még agresszívabb prognózisok is: a Barclays Capital befektetési csoport új előrejelzésében 4,50 százalékos idei MNB-kamatmélypont szerepel. A ház nem zárja ki, hogy a hétfőre várt negyed százalékpontos csökkentés után, a következő hónapokban további enyhítések lesznek.

A Barclays Capital befektetési csoport hétvégi prognózisában is az áll, hogy a januári kiugrás után a februári infláció meglepően alacsony volt, bizonyítva, hogy folytatódik a magyarországi dezinfláció. Miután a második félévben a teljes kosárra számolt inflációs ütem jelentős lassulása várható, és a forintkonstrukciók kockázati prémiuma is "jól viselkedik", akadálytalannak tűnik az út az MNB számára a további kamatcsökkentések felé a hétfőre várt negyed százalékpontos mérséklés után - jósolták a cég londoni elemzői.

A Barclays Capital várakozása szerint a monetáris tanács hétfői ülése utáni közleményben figyelmeztetés szerepel majd a költségvetési kockázatokkal kapcsolatban, de ez sem akadályozza meg a további kamatcsökkentést. A ház elemzői azt valószínűsítik, hogy az MNB az áprilisi választási időszakban is folytatja a monetáris enyhítést.

A Barclays Capital alapeseti forgatókönyve az, hogy a valószínűleg Fidesz-vezetésű új kormány folytatni fogja a költségvetési kiigazítást - emellett új megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) -, így az MNB őszig 4,50 százalékra tudja csökkenteni alapkamatát.

A cég londoni elemzői felvázoltak ugyanakkor egy alternatív kamatpálya-változatot is, amely szerint az MNB áprilisban és májusban szünetet tart, megvárva, hogy milyen jelzéseket ad a választások után hivatalba lépő új kormány. E forgatókönyv alapján a kamatcsökkentés júniusban vagy júliusban folytatódhat, amikor a belépő kedvező bázishatások révén már meredekebb ütemben csökkenni fog az éves összevetésű infláció is.

A monetáris tanács legutóbbi, ez év február 22-i ülésén 6 százalékról 25 bázisponttal 5,75 százalékra, rekord alacsony szintre csökkentette a jegybanki alapkamatlábat, és nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét sem. Az MNB által az ülésről közzétett rövidített jegyzőkönyv alapján a február 22-i kamatdöntés alkalmával hat monetáris tanács tag szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten 50 bázispontos lazítást javasoltak, míg egy tag az alapkamat szinten tartása mellett voksolt.

kamatpálya Monetáris Tanács 4cast jegybanki alapkamat barclays capital kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek