Magyar gazdaság

IMF: Magyarországnak önállóan is meg kell tudnia oldania

Az IMF magyarországi delegációjának vezetője szerint jól haladtak a tárgyalások a kormánnyal, de Magyarországnak önállóan is meg kell tudnia oldania költségvetési stabilitását.

"Mindig készek vagyunk arra, hogy tárgyalást kezdjünk egy olyan országgal, ami velünk szeretne dolgozni" – fogalmazott Christoph Rosenberg. A magyarországi IMF-delegáció vezetője úgy fogalmazott: jól haladtak a tárgyalások a két fél között, bár maradt néhány tisztázatlan kérdés, a helyzet azonban nem megoldhatatlan.

Rosenberg leszögezte: Akár megoldódnak ezek a vitás kérdések, akár nem, Magyarországnak az IMF segítségével vagy anélkül, de le kell csökkentenie költségvetési hiányát.

A delegáció vezetőjének szavai összecsengenek az IMF budapesti képviseletének vezetőjéivel. Iryna Ivaschenko úgy fogalmazott: "A tárgyalások akkor folytatódhatnak, ha a kormány kész letenni az asztalra egy átfogó és tartós tervet a költségvetés szerkezeti átalakítására, különösképpen a 2011-es esztendőre vonatkozóan, kész elkötelezni magát e terv mellett, és hajlandó fogalkozni a pénzügyi szektor nyitott kérdéseivel a nemzeti bank függetlenségét is beleértve".

"Továbbra is kapcsolatban vagyunk a magyar hatóságokkal és készek vagyunk arra, hogy felújítsuk a speciális tárgyalásokat és visszamenjünk (Magyarországra) bármikor" - mondta Caroline Atkinson, az IMF szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján.

Amerikai sajtójelentés szerint az IMF és az EU küldöttsége vasárnap azért szakította meg a hitel-felülvizsgálati tárgyalásokat Magyarországgal, mert a kormány nem volt hajlandó feladni a nagy mértékű bankadó bevezetésének tervét. Az IMF szerint a bankadó szűkítené a hitelek körét és kedvezőtlenül hatna a növekedésre.

Arra a kérdésre, hogy a magyar szervek tájékoztatták-e az IMF-t arról, hogy nem kívánnak újabb hitelprogramért folyamodni, Atkinson úgy felelt: "Készek vagyunk az egyeztetések folytatására".

A The Wall Street Journal korábbi elemzése szerint a nemzetközi hitelezők és Magyarország közötti hitel-felülvizsgálati egyeztetések megszakadása azzal a kockázattal jár, hogy a hosszú távú befektetők túl bizonytalannak ítélik a magyar pénzügyi helyzetet a sokoldalú nemzetközi támogatás hiányában és megkezdhetik a kivonulást az országból.

Orbán Viktor miniszterelnök mai, napirend előtti felszólalásában ismét hangsúlyozta, hogy a kormány teljesíti az IMF-szerződésben foglalt deficit-követelményt. Hozzátette: az IMF szerződés az előző kormány rossz gazdaságpolitikákjának következménye, ezért a kormány köszönetet mond a Valutaalapnak és egyben bejelenteni, hogy a szerződés 2010 októberében lejár. Ez a szerződés adósságcsapdába taszítja az országot, ezért saját kormányainkat és jegybanki vezetőinket kell felelőssé tenni.

IMF költségvetési hiány delegáció rosenberg
Kapcsolódó cikkek