Magyar gazdaság

Adókedvezmény már januártól - Ezt kell tennie a dolgozóknak

Nyilatkozniuk kell a munkavállalóknak, ha már a januári fizetésükkel szeretnék megkapni az új adórendszerben érvényesíthető családi adókedvezményt – mondta mai sajtótájékoztatóján Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

A munkaadóknak tájékoztatniuk kell a dolgozókat a lehetőségről, de a nyilatkozattétel felelőssége a munkavállalóé. Ha valaki nem teszi meg a nyilatkozatot időben, akkor bármelyik későbbi hónapban vagy akár az év végén is érvényesítheti a kedvezményt.

A nyilatkozat egy oldalas, formája nem kötött, de az NGM javasolja az APEH oldalán található dokumentum kitöltését. A dolgozóknak ebben kell közölniük, hány eltartott és hány kedvezményezett eltartatott él a családban. Utóbbiak kaphatják a családi pótlékot vagy a rokkantsági ellátást is. Eltartott az, aki után nem jár a kedvezmény, de az összeg számításakor figyelembe veendő, ilyen lehet például egy húszas éveiben járó, első alapképzésben résztevő egyetemista.

A szülők megoszthatják a kedvezményt egymás között, de fontos, hogy mindkét szülőnek nyilatkoznia kell a saját munkahelyén az igénybevételhez.

Míg egy vagy két gyermek esetén gyermekenként 62 500 forinttal csökken jövőre az alapja, ebben az esetben már gyermekenként 206 250 forint után nem kell adót fizetni, azaz a két kisgyermek után több mint 412 ezer forinttal mérséklődik az adó alapja - számolt az osztályvezető. Ha pedig a család három kiskorú gyermeket nevel, az adó alapja már több mint 618 ezer forinttal csökken.

Fontos változás az is, hogy nemcsak a gyerekek és a magzatok után jár az adókedvezmény, hanem a rokkantsági járadékban részesülő eltartottak után is.

nyilatkozat családi adózás adó adókedvezmény APEH
Kapcsolódó cikkek