Magyar gazdaság

Egyszerűsített adóbevallás - Ma lejár a határidő

Már csak a keddi nap maradt arra, hogy ki-ki eldöntse, az adóhatósággal akarja-e elkészíttetni az idén szja-bevallását az egyszerűsített bevallás keretében, az erről szóló nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. A határidő jogvesztő hatályú.

A magánszemélyek az idén is választhatják az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségük teljesítéséhez. Az adózónak ehhez egy nyilatkozattal meg kell bíznia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el személyre szóló szja-bevallási ajánlatát.

Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, február 15-ig kell eljuttatniuk az adóhatóságnak a 1053Ny számú nyilatkozatot, amely az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető a wwwgov.hu internetes oldalról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is.

 A NAV által elkészített bevallási ajánlatot április 30-ig kapják kézhez az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, amivel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot. Az aláírt bevallást május 20-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak.

adóbevallás adóhatóság APEH szja hatéridő
Kapcsolódó cikkek