Magyar gazdaság

Offshore paradicsom a szomszédban - Ausztria Oroszország "mosógépe"

Nem új dolog, hogy Ausztria kedvelt az oroszok körében. Ám szenzációval ér fel, amit az orosz állami statisztikai hivatal közölt: 2011 első felében 10,7 milliárd dollár (7,4 milliárd euró) érkezett Ausztriába Oroszországból befektetések formájában - írja a Die Presse.

Ezzel Ausztria Oroszország külföldi befektetései tekintetében a második helyen szerepel Svájc mögött, ahová 24,6 milliárd dollár érkezett. A két állam már évekkel ezelőtt is a lista élén állt, de nem ilyen összegekkel. De ami első pillantásra az osztrák gazdaság számára örvendetes lehetne, pontosabb vizsgálódás során kérdésesnek bizonyul. "Enyhén szólva gyanús az egész" - jelentette ki Szergej Alekszascsenko, az orosz központi bank volt alelnöke, a moszkvai közgazdasági főiskola professzora a Die Pressének nyilatkozva. A Vedomosztyinak is fejcsóválással nyilatkoztak a megkérdezett pénzügyi szakemberek.

A szakmai világot annyiban bosszantja a dolog, hogy az első félévben 87,7 milliárd dollár értékű érkezett külföldről Oroszországba, ami a konjunktúra idején, a 2007. év első felében feljegyzett értéket 45 százalékkal meghaladja. Ám távolról sem reális befektetési tevékenységről van szó.

Ellenkezőleg: Az a legfeltűnőbb, hogy ennek az összegnek pontosan a fele (44,4 milliárd dollár) "pénzügyi tevékenység" címszó alatt érkezett Oroszországba, és szinte pontosan ugyanakkora összeg (44,5 milliárd dollár) került ki ugyanilyen címszó alatt vissza, külföldre. Ebből 42,9 milliárd dollár Svájcból érkezett, és oda ennek csak a fele (24,6 milliárd dollár) került vissza. Viszont 10,7 milliárd dollár Ausztriába került, amely maga csak viszonylag szerény 779 millió dollárt fektetett be Oroszországban.

Az adatokat közlő állami szervezet, a Roszsztat nem tárja fel a forrásait. Ám Alekszascsenko szerint elképzelhető, hogy Oroszország "pénzmosodaként" szolgált, ahol az illegális vagyonok egy kört futva tisztává váltak. Gyanakvásra adhat okot, hogy a pénzmozgások nagy része a közel-keleti és afrikai felkelésekkel egy időben zajlott le, vagyis elképzelhető, hogy diktátorok menekítették ide az elkobzás elől a felhalmozott vagyonukat. Az osztrák lap offshore paradicsomnak nevezte az országot, tekintve, hogy az akkumulált befektetések mindössze 2 milliárd dollárt tesznek ki, így a fennmaradó 8,7 milliárd dollár valahol eltűnhetett.

 

tőke diktátor Svájc pénzmosás Oroszország Ausztria
Kapcsolódó cikkek