Magyar gazdaság

Pénzügyek - Új "őrkutyát" állít szolgálatba a kormány

Az Országgyűlés elfogadta azokat a kormány által beterjesztett törvénymódosítási javaslatokat, amely a pénzügyi jogok biztosa, mint önálló jogintézmény felállításához szükségesek – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány szerint még mindig rendszeresek a fogyasztói panaszok a pénzügyi szolgáltatókra, ezért szükség van a pénzügyi szolgáltatók erősebb kontrollálására, és a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretek, a fogyasztói tudatosság növelésére.

A pénzügyi jogok biztosának a klasszikus biztosi feladatokon – mint például a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson - túl fontos küldetése lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében.

A pénzügyi jogok biztosa önálló, független intézményként jön létre. Így immár három szereplő fogja biztosítani az erősebb és teljes körű pénzügyi fogyasztóvédelmet: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) mellett az új hivatal is.

A kormány azt várja az intézményrendszer megerősítésétől, hogy javul a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelme, javul a pénzügyi, fogyasztói jogok ismerete, s mindez hozzájárulhat a pénzügyi rendszer stabilitásának növeléséhez.

pbt pénzügyi jogok biztosa pszáf
Kapcsolódó cikkek