Magyar gazdaság

Mindenki megnyugodhat: Bernanke tovább nyomtatja a pénzt

A Federal Reserve addig tart ki eddigi ultralaza pénzpolitikája mellett, ameddig erre szükség van - jelentette ki Ben Bernanke, az amerikai jegybank hamarosan távozó elnöke. Az amerikai gazdaság figyelemre méltó eredményeket ért el - hangoztatta egy tegnap este mondott beszédében. "Ám még mindig nem tartunk ott, ahol lenni szeretnénk" - tette hozzá.

Még bizonyos ideig eltarthat, amíg a Nyíltpiaci Bizottság a Fed pénzpolitikáját ismét normális mederbe tereli - mondta Bernanke. Csupán erőteljes élénkülés teszi lehetővé a jegybank számára, hogy a monetáris politikáján fokozatosan változtasson.

A The Wall Street Journal szerint Ázsiában szerdán a dollár gyengült a többi fontosabb valutával szemben, miután a Federal Reserve elnöke megnyugtatta a befektetőket, hogy a Fed "laza pénzpolitikája" egyelőre marad. A WSJ Bernanke beszédéből azt a részt emelte ki, hogy: a rövid távra szóló kamatláb akár nulla közelében maradhatnak azután is, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá süllyed.

A Fed elnökének megjegyzéseit első hallásra békülékenyként érzékeltük - és ezért széles körű dolláreladás kezdődött - jelentette ki Kengo Suzuki, a Mizuho Securities devizastratégája.   

 

pénznyomtatás ben bernanke monetáris politika
Kapcsolódó cikkek