Magyar gazdaság

Tervezet: hosszabb ideig tartanák fenn az oroszok elleni szankciókat

Az Oroszország ellen eddig elfogadott büntetőintézkedések meghosszabbítása és további szankciók bevetése is napirendre kerül ma az külügyminisztereinek rendkívüli ülésén – derül ki a tárcavezetők elé kerülő, kiszivárgott javaslatból. A szankciók szélesítése a szombati mariupoli támadás után került napirendre: a dél-ukrajnai kikötővárost ért tüzérségi támadásban több tucat civil vesztette életét, az oroszbarát fegyveresek által elkövetett öldökésért, ahogy az eddig több mint ötezer emberéletet követelő konfliktusért a nyugati országok Moszkvát tették felelőssé.

A tervezet fél évvel, 2015 szeptemberéig hosszabbítaná meg azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeket a Kremlhez közeli magánszemélyek ellen hoztak meg az uniós vezetők. A miniszterek ugyanakkor arra kérik fel az Európai Bizottságot, egy héten belül egészítse ki az utazási tilalommal, illetve számláik befagyasztásával szankcionált személyek listáját.

Várható az is, hogy további gazdasági szankciókat léptetnek életbe Oroszország ellen, mindezek elfogadása a február 12-i EU-csúcson várható. Ezt nehezítheti az új görög kormány. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kedden jelezte: nem ért egyet azzal, hogy nem konzultáltak velük, mielőtt a tagállamok közös nyilatkozatban ítélték el Moszkvát a mariupoli támadás miatt. Emiatt az sem kizárt, hogy Athén megvétózza az újabb szankciókat, márpedig ezek elfogadásához egyhangú támogatás kell.

Sikertelen aukció

Oroszország a tervezett kötvénymennyiségnek csak a felét tudta eladni a tegnap tartott árverésen. A pénzügyminisztérium közlése szerint 2,5 milliárd rubel (10 milliárd forint) értékű kötvényt sikerült értékesíteni 12,99 százalékos átlagos hozammal. A minisztérium eredetileg 5 milliárd rubelért tervezett eladni a 2017 decemberében lejáró állampapírokból. Az árverés idén a második volt. Tavaly számtalan esetben maradt el aukció a „kedvezőtlen piaci viszonyokra” hivatkozva.


Oroszország ET szankció
Kapcsolódó cikkek