Magyar gazdaság

A hurrikánok visszahúzzák a foglalkoztatottságot az USA-ban

Az elmúlt hónapok hurrikánjai – Irma és Harvey – nem csak fizikai károkat okoztak, de a a munkába állók számát is igencsak lecsökkentették.

Az elmúlt 8 év legnagyobb visszaesése tapasztalható a foglalkoztatottság terén az Egyesült Államokban, de a jelenségnek nem gazdasági okai vannak – írja a MarketWatch.

83 hónapon át egészen 2010 októberétől folyamatosan növekedett a munkába állók száma az USA-ban, de úgy tűnik, Irmának és Harveynak hatására ez a sorozat most egy időre megszakadt.

Forrás: AFP

A két óriási hurrikán éppen Texas és Florida államában végezte a legnagyobb pusztítást, ahol szinte a legmagasabbak voltak a foglalkoztatási arányok. A pusztítás következményeként sokan nem tudnak még szeptemberben dolgozni, az amerikai kormány pedig csak azokat számítja a dolgozók körébe, akik ténylegesen ott vannak a munkahelyükön.

A MarketWatch által megkérdezett közgazdászok szerint, ebben a hónapban kevesebb mint 100 ezer körül alakul az új munkahelyek száma.

A lehető legkevesebb bizalommal állunk a szeptemberi foglalkoztatottsági jelentés előtt – mondta Richard Moody a Regions Financial vezető közgazdásza. Ez az időszakos visszaesés azonban nem tudja lehúzni a már 9 éve folyamatos növekedésben levő gazdaságot.

Novemberre a hurrikánok hatásai már valószínűleg elhalványulnak majd, sőt néhány fontosabb gazdasági mutató kiugró eredményt is hozhat. A jövőbeli személyi és társasági adócsökkentések pedig még nagyobb növekedési hullámot okozhatnak 2018-ra.

foglalkoztatottság USA irma Harvey hurrikán
Kapcsolódó cikkek