Magyar gazdaság

Draghi beszéde nem gyengítette az eurót

Nem próbálta meg „lebeszélni” az erős eurót Mario Draghi jegybankelnök, a közös deviza tovább erősödött a dollár ellenében. Az EKB elnöke szerint a jegybank sosem volt olyan elkötelezett az inflációs cél elérésében, mint most.

A várakozásoknak megfelelően tegnapi ülésén érintetlenül hagyta az irányadó kamatlábakat az Európai Központi Bank. Az alapkamat nulla, az egynapos hitelkamat 0,25, a pedig –0,4 százalékos maradt. A döntés után ismertetett közlemény legfontosabb elemei is változatlanok maradtak az előző ülés óta: a havi 30 milliárd euró értékben folytatott kötvényvásárlás szeptember végéig tart, de mind idejében, mind méretében kiterjeszthető, ha szükséges. A vásárlások keretösszege nettó érték, azaz nem számít bele a lejáró értékpapírok visszaforgatása, amit szintén addig folytatnak, amíg szükséges. A kamatok pedig alacsonyak maradnak még azután is, hogy lezárják a kötvényvásárlási programot – áll a közleményben.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke
Forrás: ECB

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök dicsérte az euróövezet erőteljes gazdasági növekedését. Úgy vélte: a lefelé mutató kockázatok globális tényezőkből erednek, az eurózóna gazdasága stabil. A piac leginkább azt várta, hogyan kommentálja a jegybankár az elmúlt időszak devizamozgásait: az euró erősödését és a dollár gyengülését. Mint ismert, a dollárindex több mint hároméves mélypontra, 90 pont alá süllyedt az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin szavaira, aki azt mondta: a gyenge dollár rövid távon javítja az Egyesült Államok kereskedelmi lehetőségeit. Ezzel párhuzamosan az euró erősödött a dollárral szemben, s a tegnapi ülés előtt már az 1,24-os szint fölé ért. Draghi óvatosan úgy fogalmazott: az euró árfolyamában tapasztalható volatilitás kockázatot jelent a középtávú árstabilitásra, ezért azt közelről kell vizsgálni.

Kérdésre később hozzátette: az euró a széles bázisú, stabil mellett azért erősödik, mert a piaci szereplők egyre érzékenyebbek a jegybanki kommunikációra. Az euróerősödés egyik oka szerinte az a szóhasználat, amely nem tartja magát az árfolyam-befolyásolásról szóló megállapodáshoz. Az elnök egy októberi IMF-megállapodásra utalt, ahol az országok megegyeztek: nem befolyásolják saját devizájuk mozgását versenyképességi okokból. Ezt betartva Draghi nem kívánta befolyásolni az euró jegyzését, amely már a sajtótájékoztató közben a dollárral szembeni 1,25-os keresztárfolyam fölé ugrott.

Ezen a szinten legutóbb 2014 novemberében járt a közös deviza. Draghi szerint az euró erősödésének lehetnek olyan, másodlagos hatásai is, amelyeket egyelőre nem lehet megállapítani. Az EKB egyik központi kérdéséről, az inflációról az elnök azt mondta: ugyan alacsony maradt az euróövezeti inflációs nyomás, de egyes államokban már tapasztalható némi béremelkedés. Úgy vélte, a maginfláció lassan, de biztosan felfelé indul még akkor is, ha a következő hónapokban az árindex a mostani szinten maradhat. Rögzítette: a jegybank még sosem volt annyira elkötelezett az inflációs cél elérésében, mint most.

Draghi dollár monetáris politika euró
Kapcsolódó cikkek