Magyar gazdaság

Januárban is nőtt a boltok forgalma

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 7,5 százalékkal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint a következő hónapokban is fennmaradhat az erős növekedés a szektorban. A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára szerint az idén 20 százalék felett nőhet a digitális kereskedelem.

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,6,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal
  • emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

    Forrás: KSH

    Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél – közölte korábban a KSH.

    NGM: 20 százalék felett nőhet a digitális kereskedelem

    A múlt évben kétszámjegyű volt a reálbér-emelkedés, és a garantált bérminimum és a minimál-bérmegállapodások miatt idén is további bérnövekedés várható. A másik tényező, hogy a foglalkoztatottak létszáma szintén folyamatosan emelkedik, 4,40-4,43 millióan dolgoznak ma már Magyarországon – reagált az adatokra Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

    Az internetes vásárlás, a digitális dinamikus növekedetése januárban is folytatódott, nem lankadt a vásárlási kedv, a növekedés mértéke várhatóan 20 százalék feletti lesz ezen a téren.

    A kiskereskedelmi forgalom emelkedésének feltételei az idei évre is meg vannak, amit az is jelez, hogy a fogyasztási hitelek 30 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban – mondta a helyettes államtitkár.

    Idén is megtolhatja a GDP-t a hazai fogyasztás

    Az elemzői várakozások feletti ütemben bővült januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A szakértők szerint a következő hónapokban is fennmaradhat az erős növekedés a szektorban, amely a növekedéséhez is jelentősen hozzájárulhat.

     

    KSH statisztika kiskereskedelem
    Kapcsolódó cikkek