Magyar gazdaság

A második negyedévben csökkent a kormányzati költekezés

A központi kormányzat finanszírozási igénye 258 milliárd forint volt 2018 második negyedévében.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2,9 százalékát tette ki a második negyedév végét megelőző egyéves időszak alatt, ez 1161 milliárd forintos hiány

– derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből. Ugyan nem gördülő éveket vizsgálnak az éves deficit megállapításakor, hanem naptári éveket, ám a folyamatok trendszerű folytatása azt jelentené, hogy vészesen megközelítjük – sőt akár át is léphetjük – a túlzottdeficit-eljáráshoz vezető 3 százalékos küszöböt.

Jó jel azonban, hogy 2018 második negyedévében már csökkent a kormányzati költekezés, így a deficit 2,1 százalék volt csupán (214 milliárd forint).

Fotó: Szabó Miklós / MW

A központi kormányzat finanszírozási igénye 258 milliárd forint volt 2018 második negyedévében, a pénzügyi eszközök közül emelkedtek az egyéb követelések, az elhelyezett betétek és a nyújtott hitelek.

A kötelezettségek oldalán a nagy mennyiségű kincstárjegy-kibocsátás játszott szerepet, ezt elsősorban hitelintézetek és külföldiek vásárolták. Az államkötvények állománya viszont erőteljesen esett, emellett a felvett hitelek állománya is jóval magasabb lett – különösen a külföldiektől felvett, rövid lejáratú kölcsönök, illetve az egyéb hitelek emelkedtek –, ez utóbbi a szállítói tartozások bővülését jelentheti.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 26 milliárd forint volt 2018 második negyedévében, a társadalombiztosítási alapok többlete pedig 19 milliárd forint.

Az elmúlt egy évre jellemző finanszírozási igény az államadósságra is hatással volt, a maastrichti, GDP-arányos ráta 74,5 százalékra emelkedett a második negyedév végére, ami 0,6 százalékponttal magasabb az idei első negyedév végi, és 0,9 százalékponttal a tavaly év végi mutatónál.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

kormányzat MNB túlzottdeficit-eljárás
Kapcsolódó cikkek