Magyar gazdaság

Drasztikusan drágul az áruszállítás

A fuvarozói szervezetek szerint azért kell azonnal emelniük a szolgáltatásaik árát, hogy képesek legyenek talpon maradni.

A fuvarozók 15–20 százalék közötti áremelést hajtanak végre – jelentette be Szabó György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke. Ezt azzal indokolta, hogy jelentősen emelkedtek a költségek;

számottevően drágultak az üzemanyagok, megugrottak a kötelező felelősségbiztosítási díjak, januártól 5,8 százalékkal nőnek az e-útdíjak, magasabb bért kell adni a gépkocsivezetőknek.

Elmondta, hogy a fuvarozók nemritkán önköltség alatti árakon vállalnak el munkát, az átlagos haszonkulcs 2-3 százalék, ami méltánytalan, 10 százaléknak kellene lennie ahhoz, hogy jusson innovációra, fejlesztésekre is. Megjegyezte: sok fuvarozó most szkeptikus az áremeléssel kapcsolatban, pedig aki nem növeli a díjat, az kilátástalan helyzetbe kerül, nem tud majd bért fejleszteni, lemarad a versenyben.

Az áremelés célja a jól képzett, motivált munkaerő megtartása, az európai bérek és munkafeltételek megteremtése, egyben európai minőségű szolgáltatás nyújtása. Szabó György bízik abban, hogy a jórészt nemzetközi, elsősorban nyugat-európai piacokon dolgozó magyar fuvarozók áremelése nem gerjeszti a belföldi inflációt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Világgazdaságnak még az év elején jelezte a Waberer’s és a Rail Cargo is, hogy emelik az idén az áraikat. Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója most azt mondta: 7-10 százalékkal már növelték az árakat az elmúlt hónapokban, a költségeik ugyanis rohamosan emelkedtek, például az üzemanyagok drasztikusan drágultak, a Brent hordónkénti ára már 80 dollár körül van.

Profitnyomás alatt állnak, a 15–20 százalék közötti áremeléssel egyetértenek, az elkövetkezendő években kapacitáscsökkenéssel kalkulálnak a piacon. Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára hangsúlyozta:

az áruszállítási szektor, amelyben mintegy 12 ezren dolgoznak, a 6 százalékát állítja elő. A fuvarozók 95 százaléka kisvállalkozás, családi cég.

A versenyképességet növelni kell, a fuvarozás már nem finanszírozható, elkerülhetetlen az áremelés. Példaként említette, hogy míg pár éve egy gépjárműszerelvény biztosítási díja átlagosan 400 ezer forint körül volt, mára meghaladja az egymilliót. Javasolják a pénzügyminiszternek, hogy a biztosításoknál a flotta legalacsonyabb létszáma a mostani öt főről háromra csökkenhessen, a vállalkozók, cégek pedig az év végén köthessenek szerződést.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

MKFE fuvarozók áruszállítás
Kapcsolódó cikkek