Magyar gazdaság

Beindultak a kulcsátadások

2018 első három negyedévében 10 218 új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655 volt, 6,2 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A Pénzügyminisztérium szerint a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése és az igénybevétel könnyítése még inkább elősegíti, hogy a gyermeket nevelő családoknak saját otthonuk legyen. Az elemző szerint a munkaerőhiány miatt nem épül majd annyi lakás, mint amennyire kiadták az építési engedélyt.

Az idei év első három negyedévében az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal több lakás épült. A lakásépítés a községekben kiemelkedő ütemben bővült, emellett Budapesten is az átlagot meghaladó az épített lakások számának emelkedése.

A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között.

Az új épületekben használatba vett lakások 54 százaléka családi házban, 37 százaléka többlakásos épületben, 5,3 százaléka lakóparkban található.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3-ról 100 négyzetméterre nőtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655, ami 6,2 százalékkal kevesebb a korábbi időszaknál.

Az építendő lakások száma Budapesten 25 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban változatlan maradt, a többi városban 9 százalékkal, a községekben 7,4 százalékkal emelkedett.

Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 8,5 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben 79 százalékot ért el.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 1,2 százalékkal több, összesen 10 322 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 3225, ami 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Egyre több családnak van saját otthona

A kormány célja, hogy lehetőleg minden gyermeket nevelő család saját otthonhoz jusson. Az elmúlt években a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete érzékelhetően javult, így a családok ma már bátrabban vághatnak bele lakásépítésbe vagy vásárlásba. Ehhez segítséget nyújt a családi otthonteremtési kedvezmény, melynek népszerűségét jelzi, hogy 2015-ös bevezetésétől kezdődően már 89 ezer család kérelmét fogadták be a bankok több mint 250 milliárd forint értékben.

A kormány döntése értelmében tovább bővül az igénybevevők köre, hiszen a tervek szerint a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, mely a három gyermeket vállalók esetén 15 millió forintra emelkedik.

A most kezdődő családi eredménye tükrében további családtámogatási intézkedések várhatóak.

A munkaerőhiány miatt nem épül annyi lakás, mint amennyit tervezek

Az idei év végén és jövőre várható lakásátadási hullám mellett az irodaépítések, ingatlanfejlesztői piac, ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek felfutásával idén a gyorsulására számítunk, így

a növekedése idén elérheti a 4,6 százalékot jövőre pedig meghaladhatja a 4 százalékot

– mondta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Fotó: MW

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így

feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került.

2020-ban jelentősen visszaeshetnek a lakásépítések, amit csak részben ellensúlyozhatnak a kormány által tervezett családtámogatási ösztönzők. A lakásépítések várható visszaesést azonban ellensúlyozhatják a nagy állami projektek (Paks, Modern Városok, Liget Projekt, Egészséges Budapest Projekt, infrastrukturális beruházások stb.) és újabb autóipari, iroda, ipari, logisztikai, raktárpiaci beruházások.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések még messze elmaradnak.

A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át.

Tavaly összesen közel 14,4 ezer lakás épült, ami 1000 lakosra 1,5 lakás építését jelenti, míg az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján látható, hogy a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz.

KSH építőipar lakásépítés építési engedély ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek