Magyar gazdaság

Tízmilliárdok jutnak a nagyvállalatoknak

Az újraiparosítás stratégiájának meghatározó állami eszköze a nagyvállalati beruházási támogatás, amely már több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztést generált.

A magyar állam már mintegy 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a hazai versenyszféra meghatározó szereplőinek a Nagyvállalati beruházási támogatás (NBT) elnevezésű program keretében, amivel bő 200 milliárd forint értékű fejlesztést és hozzávetőleg 2400 új munkahely létrehozását mozdította elő a Pénzügyminisztérium összegzése szerint. Az NBT-t a kormány gazdaságpolitikai célkitűzései hívták életre, amelyeknek meghatározó eleme az újraiparosítás, az iparfejlesztés. A kormány szerint ennek megvalósítása érdekében szükséges azon tőkehiányos hazai nagyvállalatok és a tervezett beruházás hatására a nagyvállalati méretkategóriát elérő kis- és középvállalkozások támogatása, amelyek számottevő mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság – ezen belül a feldolgozó- (TEÁOR 10-33) és az építőipar (TEÁOR 41-43) – növekedéséhez és modernizációjához.

A pályázatok elbírálásakor sokat nyomott a latban, ha az adott vállalat a munkaerő megtartása mellett a hatékonyság növelésére is törekedett, a modern technológiák alkalmazásával pedig egyes hiányszakmák kiváltására is képessé vált. Jelzésértékű, hogy az elmúlt hetekben több olyan beruházást adtak át, amelyhez az adott vállalat NBT-forrást is igénybe vett.

Így például a Gallus csoporthoz tartozó Taravis Kft. 1,2 milliárd forintból épített fel egy csirkefeldolgozó üzemet, amelyhez 290 milliós nagyvállalati beruházási támogatást kapott, a Wamsler SE 3,6 milliárd forintos, robotizált üzemcsarnokának pedig a felét fedezte az állami ráfordítás.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A nagyvállalati támogatások legutóbbi, 2018-as nyerteseinek tizenöt kapacitásbővítő fejlesztésre ítéltek meg együttesen 30,62 milliárd forintot, két vállalat pedig három-három projekt finanszírozásához is kapott támogatást. Így a Sole-Mizo Zrt. 3,18 milliárd forint NBT-forrást hasznosíthatott Szegeden, 1,46 milliárdot Bécsbokodon, 444 milliót pedig Csornán, a Szamos Marcipán Kft.-nek 207 millió forint jutott a karcagi, 117 millió a pilisvörösvári és 6 millió a fertőszentmiklósi fejlesztéséhez.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

Nagyvállalati Beruházási Támogatás Pénzügyminisztérium cégek
Kapcsolódó cikkek