Magyar gazdaság

Oroszország nem állítja le az ukrán gáztranzitot

Putyin reméli, hogy az orosz és az ukrán felek kölcsönösen elfogadható megoldást találnak az orosz gáz Európába irányuló tranzitja ügyében.

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése nem jelenti azt, hogy Oroszország felmondja az ukrán gánztranzitot, az ügyben a gazdasági célszerűség fog dönteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban német nagyvállalatok vezetőit fogadta.

Közeledik a befejezése az Északi Áramlat 2 gázvezeték lefektetésének, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi az orosz gázszállítás megkettőzését a balti nyomvonalon

– mondta Putyin, rámutatva, hogy ez hozzájárul Németország és más államok igényei kielégítéséhez.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy ünnepi vállalkozás, a kormány ténylegesen nem vesz benne részt. Így tehát, hogy ne legyen az ügynek másfajta értelmezése, már sokszor mondtam és még egyszer szeretném megismételni: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország beszüntetné a tranzitot Ukrajna területén keresztül” – hangoztatta.

Kifejezte reményét, hogy az illetékes orosz és az ukrán kölcsönösen elfogadható megoldást találnak az orosz gáz Európába irányuló tranzitja ügyében. Elismerte ugyanakkor, hogy a Bécsben folyó tárgyalásokon mindkét fél nehezen teljesíthető követelményeket támaszt.

Fotó: AFP/Stefan Sauer/dpaA

téma lehet majd Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ha a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaló „normadiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek hétfői párizsi csúcstalálkozóját kétoldalú megbeszélésre is felhasználják.

Dmitrij Peszkov, orosz szóvivő újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a csúcs hozzájárul majd a válság megoldásához és megerősíti, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának nincsen alternatívája. Kijelentette, hogy a fórom alkalmából Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Zelenszijjel is különtalálkozóra készül.

Mint mondta, biztos benne, hogy Párizs a tiltakozó akció ellenére is képes lesz majd biztosítani a csúcs lebonyolításának körülményeit.

ukrán gáztranzit Oroszország északi áramlat 2.
Kapcsolódó cikkek