Magyar gazdaság

A kiskereskedelem forgalma megnőtt a járvány hatására

Európában 10 százalékos, Magyarországon 17,7 százalékos volt a növekmény. Törökországban 25 százalékkal nőtt a forgalom.

A Covid-19 pandémia drámai hatást gyakorolt a kiskereskedelemre: a visszafogott évkezdet után 9,8 százalékos nominális növekedést produkált a szektor 2020 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest – közölte a Nielsen.

Magyarországon ennek közel kétszerese volt a bővülés mértéke, 17,7 százalék, amivel a hazai kiskereskedelem forgalma megőrizte ezüstérmét a kontinensen.

Az elemzés szerint Európában továbbra is Törökország vezet: 25,4 százalékkal nőtt, regisztrálta a Nielsen „Growth Reporter” című, negyedévenkénti európai elemzése.

Döcögősen kezdte az új évtizedet a kiskereskedelem Európa-szerte, ám a március közepével beinduló koronavírus-pandémia miatti járványkamra-feltöltés a tartós élelmiszerek és személyes higiéniás termékek felé terelte a fogyasztókat.

Az öt legnagyobb európai piacon március utolsó két hete során harmadával lőtt ki a kiskereskedelem értékbeli forgalma. Emellett a megnövekedett boltbeli forgalom és a korlátozások miatti otthoni étkezések következtében a mennyiségi forgalom 8 százalékkal emelkedett.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A magyarországi kiskereskedelem korábbi lendületét még jobban meglódította a március közepén bejelentett illetve a hónap végén életbe léptetett kijárási korlátozás, melynek eredményeképp 18 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek piaca.

A hazai élelmiszereket, háztartási vegyi árukat és kozmetikumok piacát érintő átlagos mennyiségi növekedés a vizsgált időszakban 13,3 százalékon állt, míg Európában ez az érték 7,5 százalék volt.

A hazai élelmiszerpiac, a pánikvásárlások hatására, tovább gyorsult, és értékben 12,3 százalékkal bővült. A vegyi áruk piaca a kialakult járványhelyzet hatására 17,3 százalékkal nőtt az első negyedévben.

„A piaci szereplők számára egy sor nehéséget – kapacitáshiányt, elővigyázatossági intézkedések szükségességét, az online vásárlás iránt megugró igényt stb. – is hozó járványhelyzet minden országban a gyors és nagy volumenű beraktározás felé terelte a fogyasztókat. – mondta Kovács Gergely, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.

Magyarország ebben az extrém időszakban is megtartotta kiugró eredményeit. Ha csak a mennyiségi növekedést nézzük, a hazai FMCG-piac ezzel is a top 3-ban van Európában.

Az európai kontinens huszonegy vizsgált országának mindegyikénél bővülést regisztrált a Nielsen. A legnagyobb arányú növekedést, a korábbi negyedévi adatokhoz hasonlóan ismét Törökországban mérték (25,4 százalék), őt követi Magyarország (17,7 százalék) és Portugália (14,5 százalék). A lista további alakulása: Görögország (13,2 százalék), Írország (12,3 százalék) és Ausztria (11,2 százalék). A lista végén Norvégia (6,8 százalék), Svájc (7,7 százalék) és Hollandia (8,1 százalék) áll.

Nielsen forgalom kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek