Magyar gazdaság

KSH: nem változott a sertéshús ára

A zöldbab ára ehhez képest több mint ötszörösére nőtt.

Májusban 3,3 százalékkal csökkent az élősertés felvásárlási ára az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban még 21,1 százalékkal nőtt. A májusi csökkenés oka a magas bázis – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Ezzel az élő állatok felvásárlási ára is átlagosan 1,8 százalékkal alacsonyabb lett májusban az egy évvel korábbinál, annak ellenére, hogy a vágómarha felvásárlási ára 5,0 százalékkal nőtt, a baromfi árának éves csökkenése pedig 1,5 százalékponttal, 1,2 százalékra mérséklődött.

A élő állatok és állati termékek árszintje összességében 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly májusinál, a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára viszont 11,2 százalékkal nőtt az áprilisi 9,9 százalékos éves emelkedést követően.

A mezőgazdasági felvásárlási árak összességében 7,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál az áprilisi 8,8 százalékos emelkedés után.

A gyümölcsök áremelkedésének üteme az áprilisi 73,6 százalékosról tovább fokozódott és 80,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, amit alapvetően az alma árának 123,9 százalékos drágulása okozott. A körte felvásárlási ára 34,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a többi gyümölcs 50,8 százalékkal drágult.

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A burgonya ára 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A zöldségfélék felvásárlási árának 3,9 százalékos éves emelkedése 3,2 százalékponttal nagyobb az áprilisinál. A paradicsomért 28,4 százalékkal többet, az uborkáért 7,0 százalékkal kevesebbet kaptak a termelők a felvásárlóktól.

A vöröshagyma 13,8 százalékkal, a sárgarépa 17,2 százalékkal, a fejeskáposzta 8,0 százalékkal olcsóbb lett tavaly májushoz képest, a fejes saláta viszont 4,0 százalékkal, a spenót 4,6 százalékkal, a karfiol 28,7 százalékkal drágult.

Több mint ötször annyit adtak felvásárlók májusban a zöldbabért, pontosan 536,6 százalékkal nőtt az ára a tavaly májusihoz képest.

A gabonafélék árának éves csökkenése az áprilisi 7,1 százalékról 1,7 százalékosra lassult. A búza felvásárlási ára 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly májusinál, míg az előző hónapban 10,6 százalékos volt az árcsökkenés, a kukorica 3,0 százalékkal drágább lett, míg áprilisban 2,2 százalékkal csökkent az ára.

Az állati termékek körében a tej felvásárlási ára 2,0 százalékkal, a tyúktojásé 7,1 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál.

KSH zöldség sertéshús gyümölcs élő állatok
Kapcsolódó cikkek