Magyar gazdaság

Még több forrás jut belvízvédelemre

Az érintett keret újabb emelésével már bő hatmilliárd forintot költhetnek el a vízügyi igazgatóságok.

A korábban meghatározottnál közel 32 millió forinttal több pénz költhető a magyarországi belvízcsatornák fejlesztésére és rekonstrukciójára egy új kormányhatározat szerint.

Az összeg így valamivel hatmilliárd forint fölé (6020,5 millióra) nő,

a döntés kedvezményezettje pedig az érintett Kehop-projekt vezetőjeként az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mellette pedig a konzorciumot alkotó hét regionális vízügyi igazgatóság.

A mostani alkalom nem az első, amikor kibővül a konzorcium által elkölthető keret,

az eredeti összeg ugyanis a mostaninál mintegy 763 millió forinttal kisebb volt.

A konzorcium arra jött létre, hogy a belvíz tárolási feltételeinek megteremtésével csökkenjenek a belvízi kockázatok, így javuljanak a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételei az érintett, közel 149 ezer hektáron.

A belvízzel kapcsolatos problémákat éppen egy mai hír is jól szemlélteti: a napok óta tartó esőzések nyomán elzárta a Hernád áradása miatt kiöntött Bársony patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást, a települést nem lehet járművel megközelíteni, így a tömegközlekedés is szünetel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint.

Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

Több helyen is el kellett zárnia az utat. Hasonló intézkedéseket kényszerített ki a Sajó és a Bódva áradása is, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig kitér a további áradások részleteire, amelyek elsősorban az Ipoly és a Bordog térségében okoznak problémát.

A belvizek kezelésével a kormányhatározatban említett mellett más projektek is foglalkoznak. Ezek egyike a 2017-ben indult Life-MICACC program, amely az elnevezése alapján önkormányzatok integráló és koordináló szerepét kívánja megerősíteni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, konkrétan arra összpontosít,

hogy a kistelepülések a víz megtartásával alkalmazkodhassanak a klímaváltozás kapcsán egyre gyakoribbá váló aszályhoz és áradásokhoz.

A Life-MICACC részleteként öt hazai kistelepülésen elért hazai eredményeket egy tegnapi bejáráson ismertették, Bátya településen. Az erről kiadott közlemény szerint ez év nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak.

A projekt célja volt az is, hogy a természetes vizes élőhelyek létrehozásával otthont lehessen adni egyébként is honos növény- és állatfajoknak, és bővüljön a rekreációs lehetőségek köre.

Országos Vízügyi Főigazgatóság belvíz csatorna áradás
Kapcsolódó cikkek