Magyar gazdaság

Az üzemanyagárak emelkedése okozza az inflációt

A kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek márciusban az olajárak.

Az előző hónaphoz képest az 0,6 százalékponttal, 3,7 százalékra nőtt, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal, 3,9-re csökkent – az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok drágulása okozta – így értékelte a pénteken megjelent inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az üzemanyagok 0,8 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.

A jegybank által számított és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók is többnyire mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal, 3,1 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal, 3,2 százalékkal csökkent, míg a ritkán változó áru termékek inflációja változatlanul 3,8 százalékon maradt.

Az üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagok éves inflációjának két számjegyű emelkedésében pedig a tavalyi árcsökkenés bázishatása is jelentős szerepet játszott.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte – tette hozzá ezúttal is az MNB elemzése.

Fotó: Shutterstock

Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb átárazás valósult meg, míg tavaly szeptembertől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt jellemző.

Jelenleg az infláció alakulását az üzemanyagárak emelkedése határozza meg

– állapította meg a jegybank.

Márciusban a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest csökkent, míg a nem tartós iparcikkek árindexe kismértékben emelkedett. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb árváltozást főként a mobiltelefon-, internetárak csökkenése okozta – tette hozzá az MNB.

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött márciusban.

A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének csökkenéséhez döntően a burgonya, illetve a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek körében a feldogozott hústermékek és a tejtermékek visszafogottabb árváltozása magyarázza az infláció csökkenését.

Nagyot ugrott az infláció márciusban

Márciusban 3,7 százalék volt az infláció – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A tényadat megegyezik a Világgazdaság előzetes elemzői konszenzusával. Egy hónap alatt 0,7 százalék volt a drágulás.

 

üzemanyag tankolás infláció olaj
Kapcsolódó cikkek