Magyar gazdaság

Hét százalékkal nőhet idén a gazdaság

A frissített GDP-adatok nyomán az elemzők javítottak a 2021-es bruttó hazai termék prognózisukon. Az idei második negyedévben tíz százalék feletti felpattanás jöhet éves alapon, a negyedéves adat pedig smét elérheti a 2 százalékot, ami a kilábalás folytatását jelezheti.

Az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A statisztikai hivatal második becslése a negyedéves alapú növekedést 0,1 százalékponttal emelte, az éves változást pedig 0,2 százalékponttal javította. A szezonálisan és naptárhatással igazítottan az előző évhez képest 1,6 százalékkal csökkent a

Fotó: Shutterstock

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Világgazdaság kérdésére hangsúlyozta: a KSH adata nyomán 7,6 százalékról 7,7 százalékra javítottuk az idei bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzésünket. Az 5 százalékos bővülés azt jelentené, hogy stagnál a gazdaság a hátralévő háromnegyed évben, ami a nyitás miatt elképzelhetetlen. Suppan Gergely hozzátette:

2021 április-júniusában ezzel a negyedéves ütemmel elérhetjük a válság előtti GDP-szintet, éves alapon 17 százalékkal emelkedhet a gazdaság teljesítménye.

A kormány még az első negyedéves meglepően kedvező GDP-adatok ismerete előtt 4,3 százalékos növekedési prognózist tett közzé, Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten az idei második negyedévben 12-14 százalékos éves felpattanásról beszélt.

A mai adat nyomán revideáltuk az előrejelzésünket, 7,4 százalékkal nőhet a magyar gazdaság 2021-ben

– húzta alá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az újranyitás a második negyedévben jelentős löketet ad majd a gazdaságnak, elképzelhető, hogy ismét 2 százalékkal emelkedik a GDP negyedéves alapon. A szakértő hozzáfűzte: a második félévben az ipar és az építőipar felfutása húzhatja a magyar gazdaságot. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője 6 százalék feletti GDP-növekedést vár, hozzátéve, hogy a tavalyi második negyedévben a lezárások miatt rendkívül alacsony bázist hoztak létre, ami garantálja, hogy 2021 április-júniusában ismét pozitívba fordul az éves alapú növekedés.

Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szintén bővülést prognosztizál mind negyedéves, mind éves alapon, amit a korlátozások enyhítése, illetve az alacsony bázis biztosít. Az éves alapon számolt növekedés meghaladhatja a tíz százalékot. Regős Gábor szerint a GDP több mint 5 százalékkal emelkedhet 2021-ben, a koronavírus ismételt fellángolása azonban beleszólhat a talpraállásba.

A bruttó hazai termék 2021 első negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá.

A szolgáltatásokon belül a leginkább (0,8 százalékponttal) a gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt. A felhasználási oldalon a GDP visszaeséséhez a végső fogyasztás 1,2 százalékponttal, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

GDP növekedés bővülés gazdaság
Kapcsolódó cikkek