Magyar gazdaság

Robban az ingatlanbomba: drasztikus drágulás jöhet

Az idén akár 30 százalékot is meghaladóan drágulhat az építőanyag, újratervezésre kényszerítve a kivitelezőket és a megrendelőket. A régi szerződések teljesíthetetlenné válnak, pontos árajánlatot adni szinte lehetetlen.

Mind problémásabbak a régi szerződések, az építésre vagy felújításra kötött megállapodásokból ugyanis az építőanyagok világpiaci árának emelkedése miatt kiárazódtak a kivitelezők, azaz egyre kevésbé tudják tartani vállalási áraikat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László a Világgazdaságnak elmondta: az év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot. A drágulás április végéig már 15-20 százalékos volt, de egyes termékköröknél elérte a 80-100 százalékot is.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Emiatt – mint arról a VG nemrég elsőként beszámolt – az ÉVOSZ az építőanyag kelet felőli beszerzési lehetőségeinek feltárását és új államközi szerződések megkötését szorgalmazta. Ma már a versenyhivatal fokozottabb figyelmét is kérte, és várhatóan meg is kapja, miután az általános világpia­ci nyersanyagár-emelkedést az ÉVOSZ szerint egyes termékgyártók indokolatlanul meglovagolják.

A fentiek miatt alig becsülhető meg, hogy az idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly, ezért nehéz az új szerződések költségvetésének elkészítése is.

Átalánydíjra, fix összegre már senki sem akar szerződni, emiatt először – és hamarosan – a lakosság körében robbanhat a bomba.

A felújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is. Ha valóban az említett mértékben drágul az építőanyag, újra kell tervezni a beruházásokat, és át kell értékelni a már kész tervek műszaki tartalmát, hogy ne kerüljön veszélybe a megvalósíthatóság – mondta Koji László. Szerinte kérdéses, hogy a támogatott projektek esetében mennyire lehet eltérni az eredeti műszaki tartalomtól, és az is, hogy az építőanyagok drágulása mennyire szűkíti az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők mozgásterét, vagyis mennyivel esik a hárommillió forintos állami dotáció vásárlóértéke. Előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, és alternatív beszerzési forrás híján le kell faragni a minőségi elvárásokból.

A folyamatos költségnövekedést a tervezők és a kivitelezők önmérséklettel igyekeznek fékezni – mutatott rá a szövetségi elnök –, az idén 6-7 százaléknál többet nem emeltek a szolgáltatásaik árain.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/visszavesznek-az-igenyeikbol-vagy-kivarnak-az-epitkezok-2-3776902/

Részben azért emeltek keveset, hogy képesek legyenek finanszírozni az ugyancsak dráguló élőmunkát. Az építőipari cégek jövedelmezősége az emelkedő szerződéses árak ellenére sem javult, ráadásul igazából csak az önkormányzati és az állami megrendelőkkel tudják újratárgyalni a már megkötött szerződéseket, a lakossági körrel jóval kevésbé. A saját részre építkezők és a lakásfelújítók büdzséje hagyományosan amúgy is igen feszített.

Az építőipari szakszövetség folyamatosan kongatja a vészharangot. Eközben az Európai Építőipari Főszövetség az uniós biztosokat arra kérte, hogy érdemben lépjenek a több mint 50 százalékban építési beruházási vonzatú gazdasági újraindítási csomag megvalósítha­tóságának érdekében az építőanyagokért zajló, világkereskedelmi há­bo­rú­val felérő küzdelemben.

Cégalapítási láz az építőiparban

Sok év után újra 60 ezer felett van az építőipari társas vállalkozások száma az Opten Kft. elemzése szerint. Az áprilisi 753 új cégbejegyzés abszolút értékben és a szektor méretéhez képest is kimagasló, még az eddigi rekorder 2008-as évben is csak 500 cég alakult havonta az ágazatban. Most 1388 egyéni vállalkozó kezdte meg működését, ami még az igen erős első negyedéves átlagot is meghaladja. Alacsonyak a cégtörlési számok is, áprilisban csupán 131 vállalkozás szűnt meg. A szakszövetség elnöke szerint a sok új vállalkozás mögött a katás határ, az évi 12 millió forintos bevétel átlépése áll. A megugró bevételeket a számlaadással összekötött otthonfelújítási program generálhatja, vagyis fehéredik az ágazat, de mint megtudtuk, az ÉVOSZ a katás szabályok felülvizsgálatát, a valós vállalkozói kritériumok bevezetését szorgalmazza továbbra is.

 

Opten építőanyag építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek