Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság növekedési sikerét bizonyítja, hogy az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzésében 5 százalékról 6,5 százalékra korrigálta a korábbi növekedési kilátásokat, míg az EU átlagos gazdasági növekedését 4,8 százalékra teszi.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK  / AFP

Amíg az uniós előrejelzés szerint az EU átlagos gazdasági teljesítménye 2022 végére éri el a koronavírus-járvány okozta válság előtti gazdasági szintet, Magyarország azzal számol, hogy gazdasága már ebben az évben visszaáll a tavaly év eleji szintre

  mondta a pénzügyminiszter.
Elmondta, hogy a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a legtöbb uniós államé, Magyarországon hangsúlyosabb volt a munkahelyek védelme, a beruházások támogatása és ösztönzése, valamint a nehéz helyzet ellenére a kormány adócsökkentő intézkedések meghozatalára törekedett. 

Varga Mihály megemlítette, hogy a hirtelen megugró kereslet miatt átmeneti inflációs helyzet alakul ki. 

Az emelkedő fogyasztói árak miatt a nyugdíjasok védelme érdekében a magyar kormány visszamenőlegesen 0,6 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, és készen áll további kompenzáció fizetésére is, várhatóan november folyamán. 

A kormány bízik abban, hogy a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedés teljesül, ami nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé teszi még az év vége előtt.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós forrásokra vonatkozó nemzeti tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, az egyeztetések zajlanak a magyar hatóságok és az uniós illetékesek között.