Magyar gazdaság

Jönnek az első zöld buszok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Zöld Busz Programjának első pályázatairól született döntés, 123 elektromos busz és 4 önjáró trolibusz érkezhet az utakra a 18,37 milliárd forintos keret terhére.

Döntés született a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részében megvalósuló Zöld Busz Program első pályázatairól, melynek keretében elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére kerülhet sor – olvasható az ITM közleményében.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint ezzel hazánkban új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át. 

Mindez a klíma- és természetvédelmi célok mellett a városi levegőminőséget és a szolgáltatás színvonalát is javítja.

A 2020 novemberében kiírt pályázatra önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai jelentkezhettek, önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az ITM által felügyelt Zöld Busz Projektirodához.

Mivel a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottság megemelte a támogatás mértékét és 

mind a 18,37 milliárd forintnyi igényt jóváhagyta.

A nyertesek részére augusztusban kezdik meg a támogatási szerződések megkötését és a támogatási összegek kifizetését, melynek keretében 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz jelenhet meg az utakon. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld Busz Program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget. 

Innovációs és Technológiai Minisztérium Zöld Busz Program klímaváltozás Klíma- és természetvédelmi akcióterv elektromos busz ITM
Kapcsolódó cikkek