Ősszel indulhat egy nagyobb megrendeléshullám a bizonságtechnikai piacon, de már most egyre több védett iroda kialakítására kap felkérést a lehallgatásmentes, úgynevezett süket irodák kialakításával foglalkozó Diracom Kft. Tóth Béla cége tavaly legalább száz irodát vizsgált át, és az elmúlt öt-hat évben 50-60 védett helyiséget épített ki – mondta a VG-nek az ügyvezető.

A pandémia miatt sok multinacionális vállalatnál, de a kis- és közepes vállalkozások esetében is hónapokig ellenőrizetlenül, üresen álltak az irodák, és az illetéktelen behatolók akár komolyabb lehallgatórendszereket is kiépíthettek a tárgyalótermekben. A szakember szerint

a Magyarországon kirobbant Pegazus-kémbotrány miatt a biztonság felértékelődik a cégvezetők szemében.

Tóth Béla azt mondta,

kétféle cég létezik, amelyet már lehallgattak és amelyet majd le fognak.

A biztonságtechnikai szakember szerint a vállalatvezetőknek a süket irodák kialakításakor azt kell mérlegelniük, hogy a számukra legértékesebb információ piaci értékének a 10 százalékánál többet nem érdemes a beruházásra költeni. Kiemelte, hogy ha egy vállalkozásnak évente egymilliárd forint körül van az árbevétele, ott már lehetnek olyan védendő információk, amelyek, ha illetéktelen kezekbe kerülnek, sok százmillió forintos veszteséget okozhatnak a cégnek.

Fotó: Shutterstock

A Diracom Kft. egyébként 2020-ban az Opten adatai szerint 22 százalékkal növelte az árbevételét, ami 135 millió forint körül alakult, adózás előtti eredménye is erősen megugrott, és meghaladta a 20 millió forintot.

A Diracom jelenleg is hetente több irodát vizsgál át, és az esetek 6-8 százalékában találnak behatolási nyomokat

– mondta Tóth Béla. Hozzátette: egy asztal aljára ragasztott lehallgatókészülék helye már árulkodó lehet.

A védett irodák kialakításához szükséges technikai felszereléseket a biztonságtechnikai cég jellemzően importból szerzi be, egyes eszközöket Amerikából, Nagy-Britanniából és Németországból rendel meg. Leggyakrabban az Európai Unión belüli beszerzéseket preferálják, mert a biztonságtechnikai védelmi eszközök engedélyeztetése a kontinensen a leggyorsabb. Kiemelte: az unióban forgalmazott termékek garanciát jelentenek, azonban egyes amerikai termékek megkerülhetetlennek – mondta Tóth Béla.

Sok cégvezető egyébként presztízskérdésnek tekinti a lehallgatásmentes irodát, tárgyalót.

A biztonságtechnikai beruházás kialakításának költsége hárommillió forinttól százmillió forintig terjedhet, de akár ennek a sokszorosa is lehet.

Példaként említette, hogy egy rádiófrekvenciás süketszoba létrehozása számottevő építészeti átalakítást is igényel.