Javában tart a balatoni nyári szezon, és továbbra is nagy kihívást jelent a vállalkozások számára a munkaerőhiány. 

A legnagyobb problémát azonban a kiszámíthatatlanság jelenti mind a munkavállalók, mind a vendéglátóhelyek számára

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.

Fotó: Shutterstock

Bár a válság sújtotta turizmusban, a vendéglátás területén előálló munkaerőhiány miatt egyes esetekben elszabadultak a fizetések, a vendéglátóhelyek egy részénél nem emelkedtek a bérek, hiszen a dolgozók örültek a megajánlott pandémia előtti fizetéseknek – mondta az MVI elnöke. Hozzátette, 

a legnagyobb problémát az jelenti, hogy bár sok vállalkozás engedett az extrém magas bérigényeknek, ezt nehezen fogja majd kitermelni, 

így az MVI elnöke a szezon közepén elbocsátásokra számít. Ennek legfőbb oka az, hogy a balatoni vendégforgalmat nem lehet előre megjósolni, és nem kizárt az, hogy elmaradnak a várttól a vendégek. Hiszen, míg tavaly szenzációs volt a forgalom a Balatonnál, idén sokan utaznak a magyar tenger helyett Horvátországba. Ráadásul, Kovács szerint a tavalyi, árakkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt is kevésbé vonzó lehet a Balaton idén.
Az MVI elnöke szerint

az áremelkedés nem csak a vendégek számára lehet aggasztó, hiszen a vendéglátóhelyek nem önszántukból drágítottak,

hanem kénytelenek voltak árakat emelni, hiszen nem engedhetik meg maguknak azt, hogy profit nélkül működjenek. Viszont, a költségeik rendkívül megemelkedtek: az alapanyagok és a munkabérek akár 25-30 százalékkal nőttek Kovács szerint. Ráadásul, a vállalkozásoknak emellett ki kell termelniük a szintén emelkedett bérleti díjat és az energiaköltségeket is.

Fotó: Shutterstock

Nagy problémát jelent az is, hogy több ezren elhagyták a pályát Kovács szerint azért, mert félnek a szigorításoktól és járványtól, és a biztonságot jobban értékelik a jövedelemnél.

Míg a 2019-es adatok szerint nagyjából a vendéglátásban összesen 150 ezren dolgoztak, közülük a pandémia idején több tízezren morzsolódtak le.

Erre részben megoldást kínál az idénymunkát végző diákok jelenléte. Ráadásul, más területekről is felszívhat dolgozókat a vendéglátás, hiszen a megemelkedett jövedelmek kifejezetten vonzónak számítanak. Az MVI elnöke szerint reményt kelthet az, ha az átoltottság növekszik, és a következő, 4. hullám nem vezet majd teljes zárlathoz.