Az ukrán külügyminisztérium jelezte: Kijev meglepett és csalódott amiatt, hogy Magyarország olyan új szerződést köt a Gazprommal, amely szerint a gázszállítás elkerüli Ukrajnát. Mint a VG Online délelőtt beszámolt, hétfőn írják alá az új magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződést, a Reuters szerint ez már meg is történt. A megállapodás fontos eleme, hogy a gáz jelentős része Ukrajna helyett Szerbián, kisebb része pedig a szokásos kerülővel Ausztrián át érkezik október 1-től.

A magyarok továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fizethetik

Aláírásra került az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés a Gazprommal.

Az ukrán minisztériumi közlemény az aláírásról szóló magyar döntést kizárólag politikai indíttatásúnak nevezte, úgy vélve, hogy Magyarország a Kremlnek kedvezett. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit rövidebb, megbízható és gazdaságosabb.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Sajnálattal jegyezzük meg, hogy ez a döntés káros a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeire és tendenciáira, amelyek érdekében Dmitrij Kuleba ukrán, valamint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már sok erőfeszítést tett

– olvasható a közleményben, amelyet ukrán lapok idéznek. Ezért ma az ukrán külügyminisztérium kezdeményezte az ukrán-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottsági ötödik, szeptember 29-30-ra tervezett ülésének elhalasztását. A bizottság két társelnöke a két érintett külügyminiszter. A közlemény kiemeli, hogy az ülésre az ukrán fél gondosan felkészült, és remélte, hogy ez az esemény újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú kapcsolatokban.

Ám most sok minden megváltozott.

Az ukrán külügyminisztérium azt írja, hogy a magyar-orosz gázmegállapodás jelentős hatással lesz Ukrajna és Európa energiabiztonságára.

Olyan új körülményeket teremt, amelyek kockázatait és fenyegetéseit átfogóan kell elemezni, a régió országai részéről pedig összehangolt intézkedésekre van szükség a negatív következmények minimalizálására.

A közlemény végül kijelenti, hogy az ukrán fél az Európai Bizottságot is fel fogja kérni annak értékelésére, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.