Arra szeretnék ösztönözni a vállalatok, hogy a versenyképességi fordulatot végrehajtsák. 2010 óta ennek megteremtettük az alapjait – jelentette ki György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a VG K&H és a Mastercard közreműködésével szervezetten üzleti fórumán. Emlékeztetett: 2010 óta számos makrogazdasági mutatóban sikerült jelentős javulást felmutatni. Példaként említette költségvetési hiány 4 százalék fölötti szintről sikerült leszorítani, 2013 után először sikerült stabilizálni az árakat az elmúlt három évtizedben.

Fotó: Kallus György / VG

Szintén felidézte, hogy foglalkoztatottságban Magyarország bő tíz éve még sereghajtó volt, most az átlag fölött van, a munkanélküliségi ráta végig top 5-ben volt a járvány alatt is.

Látjuk a munkaerő-tartalékokat, azon dolgozunk, hogy ezeket mobilizáljuk

– hívta fel rá a figyelmet, hozzátéve, hogy ezek tartalékok a fiatalok, alacsony képzettségűek és az idősek körében megtalálhatóak. György László szerint járvány ebben sokat segít, különösen a nők esetében, ugyanis rugalmas foglalkoztatottságot itthon korábban nem alkalmazták. A fiatalok motivációját az kedvezménnyel segítik.

Az időseket egyszerűsített foglalkoztatottsággal, míg az alacsony képzettségűeket 70 milliárdos program keretében támogatnák, ezen felül további 200 milliárdot is terveznek elkölteni a következő években.

György László szerint a legfontosabb partnereink azok a közvetítők, akikkel a vállalkozások érintkezni szoktak, ilyenek a könyvelők, pályázatírók, és a bankok. Az államtitkár elmondta, hogy vannak kereskedelmi banki megkeresések, akik szeretnék a vali.hu-t használni, ebben ösztönözni szeretné a pénzintézeteket, hogy keressék a kapcsolatot a fejlesztőkkel.

Fotó: Kallus György / VG

A együttműködésben sokkal több erő van, mint korábban gondoltuk

– mutatott rá, félvezető hiányra utalva, szerint a beszerzők nem partneri viszonyra törekedtek a válság előtt.

Közös érdekünk, hogy a magyar versenyképesség tartósan növekedjen, mert akkor lesz igény banki szolgáltatásokra is

– zárta előadását György László.