Nehéz év volt 2021 – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint idén már nem voltunk olyan eszköztelenek, mint 2020-ban. Győzni csak az oltással lehet 

– szögezte le a kormányfő. Szerinte hatalmas védelmet nyújtottak, elértük a népesség 60 százalékos beoltottságát, elérve az 5,5 millió beoltottat. Innen előre már tovább nem jutottunk – tette hozzá, jelezve, hogy most a hangsúly a megerősítő oltáson és az 5-11 év közöttiek beoltásán van.

A kormányfő a gazdaság újraindítására rátérve a kormányfő a nemzeti konzultációról tett említést. Szerinte ebből vezették le a kormányzati döntéseket. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem beruházásokra fordították. 1700 milliárdot fordítottak beruházásokra – részletezte a kormányfő. Szerinte ennek köszönhető, hogy a foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet, a 3,9 százalék. Miközben az európai munkanélküliségi ráta másfélszer nagyobb ettől.

Elérte a magyar gazdaság a járvány előtti teljesítményét 

– jelezte a miniszterelnök. Idén 6 százalék fölött, jövőre pedig 4-5 százalék közötti növekedés várható.

Sok minden múlik a választásokon – jegyezte meg a kormányfő a jövő évi tervekről.

A miniszterelnök komoly kísérletnek nevezte, hogy jövőre a 25 év alattiak kedvezményét bevezetik lengyel példa alapján. Emellett visszavezetik a 13. havi nyugdíjat is.

Továbbra is oltás alapú lesz a védekezésünk – jelezte a jövő évre vonatkozóan a kormányfő. Ma csak Pfizerből 2,4 millió adag áll rendelkezésre a raktárakban, rendeltek 2 millió adagot az 5 és 11 év közöttiek számára. Az omikron variánshoz azonban új vakcinára lesz szükség, a Pfizer ezt ki is fejleszti, ezért 9,5 millió adag érkezik ebből a típusból. Volt elegendő vakcinánk, van elegendő vakcinánk és lesz elegendő vakcinánk – fogalmazott Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A harmadik hangsúlyos elem jövőre a gyermekvédelmi népszavazás – utalt miniszterelnök a kormány által kezdeményezett népszavazásra. A kormányfő szerint a bevándorlás és a gyermekvédelem ügyében óriási viták vannak Európában és Magyarországon, de hazánk az egyetlen ország, aki nem a politikusok és vezetők véleményére hivatkozik. 

A kormányfő kitért az európai kérdésére. Heves, órákig tartó vitát folytattunk az Európai Tanács ülésén- jelezte a miniszterelnök. A végső záródokumentumba nem került be utalás rá, mivel megosztottak voltak. A bizottsági előterjesztés még év végéig egyértelművé teszi az atomenergia kérdésében az álláspontját. Azt várom, hogy év végéig egyértelmű álláspont lesz arról, hogy az atomenergia nélkül a klímasemlegesség nem érhető le – jelezte a kormányfő. Emellett a gáz energia átmeneti felhasználása mellett érvelt a kormányfő. Szerinte ha ezekben a kérdésekben döntés lesz, akkor fontos beruházások valósulhatnak meg. 

A rögzített árak rendszere védi meg az embereket attól, hogy az elszabaduló energiaárak következményeit viseljék - utalt a miniszterelnök a magyar rezsicsökkentésre. Az Európai Bizottság mostani javaslata a gépkocsi és lakástulajdonosokat is megadóztatná. A kormányfő szerint ennek van támogatói, de sokan vannak, akik ellenzik, közéjük sorolta a franciákat. A nagy kérdés, hogy ezt meg tudják-e akadályozni a következő időszakban.

Egyre többen vagyunk Európában, akik azt gondoljuk, hogy a migránsoktól érkező menekültkérelmeket nem az adott ország területén kell benyújtani. Az eljárásnak mindenképpen a Schengeni határokon kívül kell lefolynia – szögezte le Orbán Viktor. Világossá kell tenni, hogy akik védik Európa határait, azoknak meg kell téríteni a költségeit – utalt a kormányfő a határkerítés költségeinek finanszírozására. 

Lengyelországon verik le a port, de 8 ilyen ország is van, ahol a nemzeti jog elsőbbséget képvisel – mondta a kormányfő, utalt a magyar Alkotmánybíróság döntésére. Szerinte egy színvonalas újítást is tartalmaz ez a döntés, mivel az eddigi absztrakt jogból vezette le az emberi méltósághoz való jogot a kultúra védelmével összekötve.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy továbbra is a harmadik oltást tartja a kormány kulcsfontosságúnak. Kézen fekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, de ezt én szeretném elkerülni – jelezte a miniszterelnök, szerinte még nagyobb ellenállást váltana ki. A kötelező oltás nem működik – tette hozzá.  

Nem az árak korlátozásában, hanem a nyugdíjak és a bérek emelésében látjuk a megoldást - mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e a kabinet bizonyos termékek hatósági árassá tételében. Hozzátette, hogy egyedül a benzin árát korlátozták. 

A magyar alkotmányos rend két ciklust rendel a köztársasági elnöknek. Az eljárásrend szerint a kormánypárti képviselők javaslata alapján történik a jelölés, ez alapján a Fidesz frakció Novák Katalin minisztert jelöli.

A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak – válaszolta a kormányfő arra, hogy Völner Pál, korábbi államtitkár korrupció gyanúba keveredett.

Nincs még kolbászból a kerítés, a gazdaság teljesítőképessége sokat nyom a latba. A pedagógusoknak igazuk van – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy tisztában van vele, hogy az ő problémájukat egy 10 százalékos emelés nem oldja meg. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy igaz-e a hír, hogy 50 százalékkal emelkedhet a bérük, a kormányfő szerint ehhez még a választásokat is meg kell nyerni.

Vezetők jönnek és mennek – mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy Merkel lehet-e az új Macron. Szerinte a francia elnök meghatározó személyiség, hangsúlyozva, hogy az atomenergia kérdésében fontos partner. Magyarország számára ugyanakkor az elsődleges szempont a v4-ek együttműködése – húzta alá a kormányfő.

Nem csak Magyarországot, Európát is védjük – válaszolta a miniszterelnök a BBC kérdésére. Hozzátette, mi két lábon állunk a földön, ezzel szemben Brüsszelben egy buborékban élnek.

Azok a tesztek, amelyek nekünk vannak, kórházi tesztelésre alkalmasak – mondta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ingyenessé teszi-e a kormány a tesztelést. Szerinte a versenyhivatal feladata kivizsgálni, hogy miért olcsóbb a teszt külföldön, mint nálunk. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy amikor a vírus felütötte a fejét, a matematikusok számításokat végeztek arra, hogy mi a legrosszabb forgatókönyv. Azt mondták, hogy ha minden a legrosszabbul alakul, akkor 8 és 10 ezer körül lehet a lélegeztetőgépre szorulók száma – idézte fel a kormányfő a tudósok előrejelzését. Ezért szereztek be 15-16 ezer lélegeztetőgépet. A miniszterelnök szerint sok száz ember életét tudták megmenteni. 

Az év végére már a 3 és a 4 százalék közötti sávba eshet vissza az – mondta a kormányfő, aki egyeztetett Matolcsy Györggyel is a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Éves átlagban 5 százalék körül alakulhat idén az éves áremelkedés mértéke.

Ukrajna ügyében két igazodási pontunk van. Az egyik a V4-ek, és a lengyelek, a másik az összeurópai álláspont a kormányfő szerint. Magyarország támogatja Ukrajna függetlenségét, ugyanakkor Oroszországgal ésszerű kapcsolatot épít ki. Jelezte, hogy jövő év elején ismét lesz találkozó közte és az orosz államfővel. 

Magyarország álláspontja, hogy legyen energiabiztonság, ezért 15 évre kötött szerződést Oroszországgal, de egyúttal piaci folyamatokat is figyeli. Az orosz gázt délről, Ukrajna kikerülésével szállítják. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minél több beszerzési forrást szeretne, ezért ápol Azerbajdzsánnal is kapcsolatokat. Hozzátette, hogy energiabizonytalanság nem az oroszok felől, hanem az LNG felől tapasztalható.

Azt a döntést hozták, hogy az 5,9 százalékos hiányt legalább 4,9 százalékra le kell vinni. Néhány vásárlást és fejlesztést ezért átütemeznek. Azt gondolták, hogy az európai hiányadatok 5 és 7 százalék között alakulnak jövőre, de azóta azt látják, hogy ez csökkent, ezért a magyar deficitet is ehhez igazítják. 

A Nyugat-Balkánt integrálni kell, szankciókról szó sem lehet – szögezte le a miniszterelnök. A német kormánnyal való kapcsolatra kitérve jelezte, hogy teljesen más Balkán politikát szeretnének, mint amit a német külügyminisztérium képvisel. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fel lehet építeni a jó magyar és német kapcsolatokat. 

Mindenesetre a Balkánt stabilizálni kell – figyelmeztetett a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ennek a kulcsa pedig Szerbia. Épp ezért meg kell győzni a nagyokat, hogy folytatódjon az európai integráció. De enélkül is a magyaroknak tenniük kell, kapuként, hídként kell működnie Magyarországnak.

A barátaim vereséget szenvedtek – utalt a kormányfő arra, hogy Magyarországot a demokráciacsúcsra nem hívták meg. Trumpot és Nethanjaut leváltották a választópolgárok, de Merkelre is szövetségesként tekintetett a miniszterelnök. 

A reptér fontos lett volna, de Magyarország pénzügyi biztonsága mindent megelőz 

– húzta alá a kormányfő, hozzátéve, hogy az infláció vagy a dollár erősödése miatt most nagyobb a bizonytalanság, ezért is kellett csökkenteni a költségvetés hiányát. 

Nincs az uniónak jogalapja, hogy Magyarországtól megtagadja a helyreállítási alaptól való részvételt - jelezte a miniszterelnök, mivel a mi nevünkben is hitelt vesz fel a pénzpiacokról. Ezért a hitelért mindenki felelősséget vállal, ezért ezt nem tehetné meg. Szabotázs- fogalmazott a kormányfő. Szerinte ez bizalmatlanságot fog szülni Európában. Az Európai Bizottság Juncker elnöksége alatt politikai testületté vált. Olyan kormányt akarnak, ami nem nemzeti kormány – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve hogy 

ez hatástalan, mivel az utolsó negyedévben 1,4 milliárd eurós forrás érkezett az uniótól. Ha egy programot megbénítanak, azzal nem lehet célt érni

 – vélekedett.

A piac újraéledése adta meg a lehetősége, hogy béreket emeljünk – mondta Orbán Viktor. Szerinte ha a gazdaság nem indul újra sikeresen, akkor ezt nem tudták volna megtenni, ezzel utalt azokra a vádakra, miszerint választás előtti osztogatás történne. Egyedül a 13. havi nyugdíjat említette, amely a kormányfő szerint „vagabund” döntés volt. 

A szlovák ingatlanvásárlási döntésről Magyarország nem tette le – húzta alá. A szlovákok a földvásárlást kritizálták, a kormányfőt meggyőzte a szlovák miniszterelnök érvelése.

A magyar média sokszínű, plurális a miniszterelnök szerint. Úgy látja, értékrend szempontjából 50-50 százalék között oszlik meg a hazai sajtó. 

A baj abból van, hogy mindenki egyetért azzal Brüsszelben, hogy a migránsokat meg kell állítani. Másrészről a 2015-ös migráció előtt írták azokat a szabályokat, amelyeket azóta is alkalmaznak. Magyarország ennek az áldozata, mert a békeidőben hozott szabályok alapján ítélik meg. Azóta a Bizottságtól kérte az Európai Tanács a szabályok felülvizsgálását. 

Lesz jövőre V4-ek és Johnson találkozó, de Türk Tanáccsal is tervezik, a német kormány válaszát még várják – jelezte a kormányfő. 

Várjuk, hogy az európai hatóságok ráüssék a pecsétet az orosz vakcinára – jelezte a miniszterelnök. Egyelőre a magyar kormány ennél többet nem tud tenni, hogy. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezzel együtt is minden vakcina hatékony és biztonságos.

Ausztria megmaradt a vegyes védekezési rendszerre, mi azonban csak az oltásban hiszünk- válaszolta arra a kormányfő, hogy Magyarország még mindig nyugati szomszédunkat tekinti-e kísérleti labornak. A miniszterelnök szerint messzemenő következtetéseket nem érdemes már levonni az ottani eredményekből. 

A kormány nem vállalja a felelősséget, hogy tudományos, virológiai vagy szakmai kérdésekben döntsön, ezért ezt a minisztériumra bízzák. Ez a tudósok feladata 

– szögezte le.

A harmadik oltás az omikron ellen is jó – válaszolta újabb kérdésre a kormányfő. Szerinte kulcskérdés, hogy működjön, mert befogunk sokallni egy idő után. Én nagyon bízok benne, hogy a harmadik megerősítő oltást megfogja – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az omikron jobban terjed ugyan, de nem okoz súlyos megbetegedéseket. 

A legrosszabb előkészítettségű beruházásokat zárolta a kormány – mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mely projekteket érintett a 350 milliárdos zárolás. Orbán Viktor szerint egyenként nézték át ezeket a beruházásokat. 

AZ RFF esetében nagyobb átláthatóságot szeretne a magyar fél mint a Bizottság. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ügyészség esetében nem jutottak megállapodásra, és Magyarország nem is akar változtatni, mert az ügyészség alkotmányos helyén nem kívánnak változtatni. Felidézte, hogy Németországban az ügyészség az igazságügyi miniszter irányítása alatt van.

Mindenki kiteszi a lelkét a védekezés során, de elégedett nem lehet senki, mert mégiscsak meghalt több ezer ember – mondta Orbán Viktor. Mindezek mellett jó lelkiismerettel vállalom a felelősséget a védekezésben történt kormányzati lépésekért – tette hozzá.

Kérem az orvosokat, hogy vállaljanak ügyeletet – fogalmazott, hozzátéve, hogy szeretnék, ha ez önkéntes maradna és nem kellene jogi eszközöket alkalmazni. Megértem az orvosokat – fűzte hozzá. Gulyás Gergely jelezte, hogy az orvosok fizetése jelentősen emelkedett, ahhoz képest csökkent az ügyeletek díja.

A 8 éve meghozott döntés idő- és ütésálló – utalt a miniszterelnök a rezsicsökkentésre. Szerinte mi vagyunk az egyetlen ország Európában, akit nem érintett az energiaválság.

Magyarország szabályozott munkaerő alkalmazást használ, minden évben megnézi, hogy menni szabad munkahely áll rendelkezésre és annak alapján döntik el, hogy mennyi vendégmunkást engednek be. Ennek semmi köze a migrációhoz – húzta alá a kormányfő. 

A magyar hatóságok kimentek Oroszországba azokba a gyárakba, ahol gyártották a vakcinákat. Ilyen útra kétszer is sor került a kormányfő szerint. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ gyűjt adatokat és időnként készítenek tanulmányokat is. Ezeket érdemes olvasni – válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a kormány gyűjt-e adatokat a kórházban lévő oltottatokról és oltatlanakról. 

Magyarországon több kórházi kapacitás áll rendelkezésre, mint Nyugat-Európában. Példaként Ausztriát hozta fel a miniszterelnök. Szerinte ezt nem szabad lebecsülni, vagy leminősíteni.

A négy visegrádi országból három nem tagja az Euróövezetnek, a szlovákok viszonya ezért más – jelezte a kormányfő, hozzátéve, hogy nekik más a mozgásterük, ezért benne van a V4-ek működésében ez a súrlódás.