Közel 20 százalékos piaci részesedés, 238 milliárd forintos éves díjbevétel – fontos és jó üzletet köthet a magyar állam, amikor 45 százalékos tulajdont szerez az Aegon és az Union biztosítótársaságok magyarországi érdekeltségeiben.

Természetesen sok múlik majd a vételáron, amely egyelőre nem nyilvános, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján most az egyetértési megállapodás aláírásánál tart Magyarország és a Vienna Insurance Group (VIG). 

Fotó: Shutterstock

A Pénzügyminisztérium közleményében nem szerepel, ám a VIG hivatalos honlapján megjegyzi, a cégnél marad az operatív vezetés joga és az ellenőrző befolyás, a magyar kormány pedig a 100 százalékban állami tulajdonú magyar holdingot, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölte tárgyalópartnernek. Ez a cég vásárolta meg például 2015-ben a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát a General Electric Capital Grouptól, és írta alá egy évvel később az Erste Bank Hungary Zrt.-ben történt 15 százalékos részvény-adásvételéről szóló megállapodást az Erste Group Bank AG-val. 

A VIG tavaly novemberben jelentette be, hogy megveszi a holland Aegon közép- és kelet-európai részlegét 830 millió euróért, ám a Belügyminisztérium közölte, Magyarország nem engedélyezi az osztrák társaságnak az Aegon biztosító magyarországi érdekeltségeinek átvételét.

A korábbi kommunikáció alapján úgy tűnt, mindkét céget meglepte a döntés, ám a VIG közleménye már akkor is hosszú, konstruktív egyeztetésről számolt be, amely a legfrissebb fejlemények tükrében célba ért.

Az Aegon is kiadott egy rövid közleményt, amelyben tudomásul veszi a VIG bejelentését, míg a Bloomberg azt írja, a VIG annak érdekében osztotta meg magyarországi befektetését az állami alappal, hogy „megmentse” a 830 millió eurós üzletet.

Az Aegon és az Union egyesítésével a VIG (és a magyar állam) piacvezetővé válna a magyar biztosítási szektorban, hiszen előbbi 11,07 százalékos piaci részesedéssel és 137,6 milliárd forintos éves díjbevétellel a harmadik, utóbbi 8,13 százalékkal és 101,1 milliárd forinttal a hatodik, míg az első az Allianz 15,56 százalékkal és 193,3 milliárd forinttal. Az egyesítés viszont a korábbi bejelentésekben nem szerepelt a tervek között, csupán új márkanevet és brandet szánt az Aegon Magyarországnak. 

 

Címlapkép: Shutterstock