A várakozásokat jócskán túlszárnyalva alakult csütörtök délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes fix betét tendere. Mint ismert: a jegybank hosszú hetek után először nem emelt az egyhetes betét kamatának mértékén, csütörtök reggel meghagyta azt a tavaly év végén meghatározott 4 százalékon. 

Ezúttal 9609,9 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatot a pénzintézetek a forinttenderen, amelyet a jegybank – szokásának megfelelően – teljes egészében el is fogadott. Ez abszolút rekordnak számít. 

A jegybankhoz a múlt héten összesen 6447,28 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyet az MNB szintén teljes egészében elfogadott. Az azt megelőző hetekben rendre 7000, illetve 8000 milliárd felett alakult a benyújtott ajánlat mennyisége. Az előző csúcsot a december 2-i tender hozta el, akkor összesen 8236 milliárd forintot tettek be a bankok a jegybankhoz. 

Fotó: Shutterstock

A mostani befagyasztás egyébként azt is jelentheti, hogy a jegybank lassíthat monetáris politikáján, és a következő hetekben várhatóan nem lesz minden héten kamatemelés, mint ahogy arra már többször is utaltak az MNB vezetői.