Enyhe erősödéssel kezdte a keddi napot a forint az euróval szemben, amely hétfőn a 358-as szintről zuhant vissza előbb a 362-re, majd onnan kissé megindult felfelé. Jelenleg 361 körül jegyzik a forint árfolyamát az euróval szemben, azaz viszonylag stabil helyzetből várhatja a délutáni kamatdöntő ülést, amelyen várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa tovább emel majd az alapkamat és a kamatfolyosó mértékén is.

Legalábbis erre számítanak az elemzők, akik igazából csak az emelés mértékében nem értettek egyet, de a legalább 30 bázispontos növelést gyakorlatilag beárazta a piac, így annál kisebb mértékkel a forint ismét gyengülhetne. Igaz, a várt emelés mértéke is maximum csak stabilizálni tudná az árfolyamot, érdemi erősödésre nincs sok remény, de a jelenleg várható inflációs adatok miatt mindenképp növelni kell az elemzők szerint a kamatok mértékét.

Fotó: Shutterstock

Így várhatóan csütörtökön az effektív, vagyis az egyhetes betét kamata is tovább emelkedik majd, amely idén eddig nem változott, maradt a december végén meghatározott 4 százalékos szinten.

Az Equilor elemzése szerint fontos üzenet lesz, hogy a monetáris tanács ülése után említést tesznek-e az egyhetes betéti kamatszint várható pályájáról. A konszenzus alapján az egyhetes betéti kamatszint is 30 bázisponttal, 4,3 százalékra emelkedhet a héten.

A magyar fizetőeszközre azonban nagyobb hatással vannak most a nemzetközi folyamatok, így például az orosz–ukrán konfliktus is, amellyel kapcsolatban egyre több a bizonytalanság.