Módosította a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló több korábbi rendeletét a Debrecenbe tervezett egyetemi ingatlanfejlesztések, az oktatás-kutatás-fejlesztési célú beruházások gyorsítása és egyszerűsítése érdekében. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bemutatja a debreceni oltóanyaggyár helyét  

Fotó: Czeglédi Zsolt

Mint arról épp a napokban jelent meg részletes tájékoztatás,

 a Debreceni Egyetem 400 milliárd forintos beruházás megvalósításába kezd, a több egyetemi kar épületét érintő korszerűsítés mellett a következő nyolc évre szóló fejlesztési csomagban a Debreceni Autóipari Központhoz kapcsolódó beruházások is szerepelnek, 

 mindenekelőtt a műszaki kar fejlesztése, a kémiaépület rekonstrukciója és a járműlabor létrehozása, és egy multifunkcionális diákszálló. 

Az egészségügyi fejlesztések fókuszában a robottechnikával is felszerelt tömbkórház, az úgynevezett szuperkórház áll, amely a százéves pavilonokban üzemelő osztályokat öleli fel. Az innovációs fejlesztések pedig a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását jelentik praktikusan.

A kedd éjjeli Magyar Közlönyben megjelentek értelemben a Debreceni Egyetem Műszaki Karának bővítése, az egyetemi járműlabor és az Innovációs Park területére tervezett fejlesztés, így a hotel engedélyezése során az OTÉK-tól bizonyos részletkérdésekben el lehet térni. A módosított kormányrendeletnek megfelelően a műszaki kar bővítése során a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 15 százalék lehet. Mindeközben egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani minden önálló egységben az oktatási és kutatási helyiségek nettó alapterületének minden megkezdett 80 négyzetmétere után.

A debreceni szuperkórház épületének látványterve

A Debreceni Egyetem járműlaborja, valamint az Innovációs Park területére szánt épületek, így a művelődési, kereskedelmi, szolgáltató, oktatási, igazgatási, közösségi szórakoztató-, iroda-, sportépítmény, valamint parkolóház kivitelezése során a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 50 százalék, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 30 százalék lehet, a megengedett legnagyobb építménymagasság pedig 15 méter.

A Debreceni Egyetem UniGreen projektje keretében tankonyhával és tanétteremmel tervezett oktatószálloda, az UniGreen Hotel területén pedig a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 25, vagy amennyiben a helyi építési szabályzat annál kisebb minimálisan kialakítandó zöldfelületmértéket engedélyez, úgy a kisebb érték alkalmazása lehetséges. Az oktatás-kutatás-fejlesztési célú debreceni beruházásokra alkalmazható speciális szabályok a rendeletben megjelölt helyrajzi számú telkekre érvényesek, és a nemzetgazdasági szinten kiemelten fontos beruházások hatékonyabb előkészítését és tervezését szolgálják.

A fejlesztési csomag egyes elemeinek megvalósítása már 2022-ben elkezdődhet az egyetem közlése szerint.