Nem változtatott az egyhetes betéti kamaton a Magyar Nemzeti Bank, az továbbra is 6,45 százalékos szinten maradt. A következő betéti tendert jövő csütörtökön tartják, a két hét múlva következőre pedig már a monetáris tanács kamatdöntő ülése után  kerül sor.

MNB egyhetes kamat százalék számológép adózás SZJA adóbevallás Corporate Tax And Interest Rate Percent. Calculating Percent
Fotó: Shutterstock

A mostani döntés azt jelenti, hogy április második fele óta változatlan az MNB effektív fő kamatjának szintje. Az elmúlt hónapok során a jegybank azt a stratégiát követte, hogy ezt az irányadó kamatszintet az alapkamat emelését két nappal követő tenderen növeli, így a döntés nem nevezhető meglepetésnek. Az alapkamatról döntő monetáris tanács május 31-én ül össze legközelebb.  

A forint gyengült, már a kamatdöntés bejelentése előtt, majd ezt folytatta, a hazai piacnyitás előtti 384,2 után átütötte a 385,2-es szintet az euró ellenében, de aztán gyorsan visszakorrigált 384,5 környékére, a kamatbejelentés előtti szintre. A részvényekre és a feltörekvő piaci devizákra ma nyomás helyeződik a hatalmas szerdai amerikai tőzsdezuhanás után. Az elemzők szerint az ázsiai és európai piacok ma még borúsak, de Amerika csütörtökön már stabilizálódhat.