Egy nap alatt megtízszereződött az ajánlatkérések száma a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Assix Intersolarnál a rezsicsökkentés módosításának hírére – olvasható a társaság keddi közleményében.

napelem
Fotó: Kallus György / VG

Mindez azért is figyelemreméltó, mert az Európában tapasztalható energiabizonytanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott volt az érdeklődés mind a háztartások, mind a vállalatok részéről. A közlemény kiemeli, hogy a naperőmű-telepítési költségek és a napelempanelek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2 százalékkal emelkedett, ám a forintárfolyam romlása miatt a magyar vásárlók tetemes árnövekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben.

napelem
Fotó: Kallus György / VG

A közleményből az is kiderül, hogy egy teljes rendszer kiépítése 2-2,5 millió forintba kerülhet, ugyanakkor, bár a napelempanelekből van elegendő, a 6-8 kilowattos rendszerekhez használt inverterekre akár két három hónapot is kell várni. Az Assix Intersolar ügyvezetője, Lamos Zsolt pedig arra mutat rá, hogy míg a rezsicsökkentés átalakítása előtt a megtérülési idő 8-10 év lehetett, addig az új szabályok miatt akár már 1,5-2 év alatt visszahozhatják árukat ezek a rendszerek.